Accéder au contenu principal

VCF Vandermarliere Cigars Family (Nederlands)

VCF

Vandermarliere Cigars FamilyVCF


Het bedrijf J. Cortès verandert van naam. Sommigen zullen zeggen een commerciële operatie, anderen zullen spreken van een concept dat zaken, waarden, familie combineert...VCF


Ik wilde meer zien, dus begaf ik mij naar Zwevegem-Moen voor een ontmoeting met Bernard Isebaert (Country Manager België/Luxemburg) om meer te weten te komen over de nieuwe naam.

Zwevegem is geopend in 1987 en is meer een logistiek centrum dan een fabriek. Het is de plaats waar het merendeel van de machinale sigaren wordt verpakt, geëtiketteerd, afgestempeld voor belastingdoeleinden en ten slotte wereldwijd gedistribueerd (± 500 miljoen sigaren/jaar). 

Een paar jaar geleden was ik in de gelegenheid dit centrum te bezoeken en wat ik me herinnerde was dat tussen de geavanceerde machines (zoals de machine die, aangesloten op een computer, de deksels van de dozen graveert) mannen (voornamelijk vrouwen) werken die een glimlach op hun gezicht hebben, die gelukkig lijken met wat zij doen en voldaan in hun leven. 

Na het opzetten van mijn masker (van thuis natuurlijk), het doorlopen van de check-in, wacht ik een paar minuten op Bernard, wat mij de tijd geeft om te bedenken dat er in dit deel van het etablissement een rustgevende kalmte heerst. 

Bernard neemt me mee naar een vergaderzaal, aan de muur hangt een foto van Maurits & Angèle, degenen die het allemaal begonnen zijn. Ik voel deze foto niet als een cultus van de schepper van het bedrijf, maar meer als een trots op het verrichte werk, een liefde en respect voor de ouderen. 

Alvorens mij te vertellen over de geplande nieuwigheden en de bijzonderheden van een Olifant sigaar uit te leggen, beantwoordt Bernard gewillig mijn vragen. 

Waarom is J. Cortès VCF geworden? 

Bernard, toont me de lijst met de foto: Toen Maurits en zijn vrouw het bedrijf opstartten, dat al snel Ets. Vandermarliere SA werd, wilde Maurits de mensen een authentiek rookgenot bieden. De volgende generatie met Guido zag de kans om gebruik te maken van de marktpositie van J. Cortès, vooral in Frankrijk (NDA: met een geniaal idee gaf hij het de azuurblauwe kant, een knipoog naar de jetset van de Franse Rivièra). Met Guido, heeft het bedrijf zich ontwikkeld, we hebben nu vele merken van machinale en handgemaakte sigaren: J Cortès, Country, Neos... Waaraan we Oliva, Cain, Nub moeten toevoegen. Fred (de nieuwe generatie) dacht dat het normaal zou zijn ze allemaal onder dezelfde naam VCF te groeperen. (NDA: Het is waar dat als we praten, we zelden Yamasa, Escurio, Triple Maduro, Liberty zeggen, maar we associëren ze met hun merk Camacho Triple Maduro, Arturo Fuente Gran Reserva...) 

Maar het gaat verder, u kent Ker, wanneer een bedrijf wordt gekocht, is er altijd een grote herstructurering en massale ontslagen, maar niet bij ons, Fred probeert met alle middelen de ontslagen zoveel mogelijk te beperken en nog beter, de vroegere bazen of hun nakomelingen blijven in het bedrijf werken, alsof Fred het als een goede vader leidt. Hij heeft ook een motto dat zegt: Samen werken, samen plezier maken. Bij VCF is er geen verschil tussen arbeiders en bedienden, wij zitten in hetzelfde schuitje.VCF


Dit verklaart de uitdrukking onder de naam VCF: familie van sigaren. 

Er zijn nu 9 verdelers op de Belgische markt, sommigen vinden dat dit de verkoop van allen kan stimuleren, anderen dat het niet mogelijk is dat er te veel merken zijn in ons kleine België? 

Ik denk dat de Belgen al jaren hetzelfde doen, ik neem als voorbeeld wijn. Lange tijd dronken de Walen veel Bourgondië, dat via de Elzas en België binnenkwam, terwijl de Nederlandstaligen Bordeaux dronken, dat per boot in de haven van Antwerpen aankwam. Toen hebben we onze oogkleppen opengetrokken en vinden we op onze tafels wijnen uit Chili, Zuid-Afrika, Italië... vroeger dronk niemand of bijna niemand wijn uit Spanje, nu vinden we die overal. Sigaren zijn hetzelfde, er zijn nu verschillende terroirs voor ons beschikbaar en merken die bekend staan om hun kwaliteit, en het is goed dat de Belgische amateur zijn ontdekkingen kan doen door via een Belgische verdeler te gaan. Daarna is het aan ons om de markt te reguleren in overeenstemming met de vraag van onze consumenten. (NDA: Ik denk dat we allemaal wel eens hebben meegemaakt dat we een civetwinkel binnengingen voor een nieuw product en naar buiten kwamen met een sigaar van een merk dat we lekker vinden en dat we al heel lang niet meer hebben gebruikt. Zouden we het gekocht hebben als we niet voor een concurrerende nieuwigheid gegaan waren?)

Toen ik je voor het eerst zag, vertelde je me dat Oliva een nieuwe uitdaging voor je was en dat Fred wilde dat je er bovenop zou zitten en er goed in getraind zou zijn, wat naar mijn mening goed is gebeurd. Je vertelde me ook dat je betrokken was bij Pronica en het welzijn van de werknemers, waar staan we nu en hoe ontwikkelt Oliva zich? 

We zijn nog steeds erg betrokken bij Pronica. Het motto (NDA ja, Fred houdt van motto's) van VCF is niet veranderd: Wat wij van de aarde nemen, moeten wij haar teruggeven. Een manier is jongeren aan te moedigen naar school te gaan, zodat zij niet te vroeg aan het werk gaan, zoals bij ons het geval was toen zij als 14- tot 16-jarigen in de mijnen of fabrieken werkten, en als zij later geïnteresseerd zijn in de wereld van de tabak, kunnen wij hen in dienst nemen, want als je 100 gram van die bundel bladeren nodig hebt, is het minste wat je kunt doen weten hoe je de weegschaal leest. 

Ik heb u ook uitgelegd dat Fred een gloednieuwe fabriek heeft laten bouwen voor de fabricage van de kisten met extra beveiligingen zoals houtschaafmachines met stofafzuigers. Hij heeft dit nu uitgebreid tot de verfwinkel, u weet dat sommige van onze dozen worden geverfd en/of gelakt. 

Wij hebben ook een tweede Tabolisa II fabriek geopend in Esteli en wij hebben onze eigen tabaksvelden verworven, de hacienda Ernesto (de naam van een van Fred's kinderen), dit alles heeft ons in staat gesteld de produktie te verdubbelen in veilige en perfecte werkomstandigheden. 

Welke nieuwe dingen of veranderingen zijn gepland voor de komende maanden?VCF


Allereerst hebben we zojuist de Oliva Mélanio 2021 limited edition uitgebracht bij onze detailhandelaars, die de bijzonderheid heeft een 4 bij 60 sigaar te zijn. Wij waren de eersten die een 4 bij 60 sigaar maakten met het merk Nub en gezien het succes wilden wij dat met deze speciale editie reproduceren. 

Zodra ik thuis was, ben ik naar mijn favoriete civetwinkel gegaan (omdat die dicht bij mijn stad ligt), La Maison Demoulin, om 3 exemplaren van de Mélanio 2021 te kopen, het artikel komt binnenkort.

En premier nous venons de sortir chez nos revendeurs l’édition limitée Oliva Mélanio 2021, elle a comme particularité d’être un cigare de 4 par 60. Nous avons été les premier à faire un cigare 4 par 60 avec la marque Nub et vu son succès nous avons voulu le reproduire avec cette édition spéciale.VCF


Ken je Elie Blue? Nou, Fred werkte samen met dit bedrijf om 21 "collector" humidors te maken, dat zijn prestige dozen. Elke doos bevat 95 sigaren uit de Oliva reeks. In feite 94 van de beste sigaren van het merk en 1 nieuwe module speciaal gemaakt voor de gelegenheid, een kleine figurado (139 mm x 54) ontwikkeld door Fred en Gilberto Oliva. De bodem van de doos bevat een aansteker, een sigarenknipper en een asbak in een luxe uitvoering. Er zijn 21 humidors en 21 kleine figurados en ze zijn geprijsd op 21.000 euro per stuk.VCF


De Oliva V Edición Real, een perfecto sigaar ter ere van het 135-jarig bestaan van de firma Oliva, zou zeer binnenkort moeten aankomen. 

En nog steeds in het nieuws, begin volgend jaar komt er de Oliva Festive Tabolisa collectors box (NDA ik zal u te zijner tijd meer vertellen). 

Tot slot, in het nieuws, iets minder feestelijk, alles stijgt, bijvoorbeeld de transportprijzen zijn verdrievoudigd met de covid-crisis, dus zoals de meeste van onze concurrenten, zijn wij genoodzaakt onze prijzen naar boven bij te stellen. 

Het is duidelijk dat VCF een toekomst heeft en dat deze nieuwe naam alleen voor de tabakssector van de familie is bestemd, dus niet voor de voortreffelijke wafels en speculaas die bij mijn koffie worden geserveerd, ook al is de familiegeest ook in dit bedrijf aanwezig, zoals ik als bewijs heb: de naam van onze koekjes verandert niet, de nieuwe eigenaars geloven in het behoud van de geheime recepten van het huis zoals bedacht door de overgrootvader van Destrooper. 

Ik neem afscheid van Bernard en dank hem voor deze constructieve uitwisseling die u hopelijk iets meer zal leren over het VCF-bedrijf. 


Commentaires

Posts les plus consultés de ce blog

Perla de Calvano Robusto Explications officielles de la société J. Cortès concernant son premier cigare roulé à la main : "Provenant du Nicaragua et plus particulièrement de la vallée d’Esteli, Perla de Calvano incarne la tradition, la qualité et le savoir-faire d’un terroir devenu spécialiste du cigare fait main. La vallée d’Esteli, capitale nicaraguayenne du cigare, profite d’une terre riche, d’un climat propice mais aussi et surtout du savoir-faire des producteurs cubains venus dans les années 60 avec leurs graines et leurs plantes de tabac. Pour la fabrication des cigares Perla de Calvano, seules les plus belles feuilles sont sélectionnées et cueillies à la main pour en faire un cigare d’exception. Les Perla de Calvano sont fabriqués à la main selon les méthodes traditionnelles maîtrisées à la perfection par des rouleurs de cigares expérimentés de la région d’Esteli. Le résultat est à la hauteur : un cigare unique aux arômes ronds et intenses qui évolue

Le Bouton d’Or

Le Bouton d’Or C’est chez Christophe P. (JPP Cigares) que j’ai rencontré ce grand barbu pour la première fois, de suite il m’a fait penser au film Le Dernier Trappeur, cet homme des bois dans le bon sens du terme, proche de la nature et dans le respect de celle-ci. C’est ainsi que j’ai appris que cet amateur de cigares et de whiskys était le propriétaire du restaurant Le Bouton d’Or. J’ai donc décidé de lui rendre une petite visite avec quelques amis. Nous y avons fait la connaissance de Florence, l’épouse et partenaire de Roch. Dans le restaurant c’est simple, Roch en cuisine et Florence en salle. Celui-ci est pourvu d’un assez grand parking, ce qui est intéressant vu le trafic et le peu de place sur la chaussée. Dans le restaurant c’est simple, Roch en cuisine et Florence en salle. Celui-ci est pourvu d’un assez grand parking, ce qui est intéressant vu le trafic et le peu de place sur la chaussée. La salle est cosy, avec son mélange de

The Black Label Morphine Vintage 2020 Lancero (Nederlands)

The Black Label Morphine Vintage 2020 Lancero Zoals ik in een ander artikel al zei, de oprichter van dit merk heeft een eigenzinnige geest. Dit moet het geval zijn om de naam Morphine te geven aan een van zijn gamma's, onnodig te zeggen dat het zowel in de Verenigde Staten als hier tot controverse heeft geleid. Maar laten we positief zijn, zeker als deze sigaar net zo goed aan mijn verwachtingen voldoet als de Last Rites.   Ik ben verbijsterd door de donkere kleur van de wikkel en door de ruwe en niet vette wikkel, alsof James Brown eens te meer zijn afstandelijkheid ten opzichte van de andere producenten wilde tonen.   Ik word onmiddellijk aangetrokken door de ring die mijn proeverij van de dag siert. Het intrigeert me, het lijkt veranderd te zijn.   Na wat onderzoek ontdekte ik dat deze vintage editie in feite de 7e editie van de reeks is en dat James de gelegenheid wilde markeren. Om te beginnen ontwierp hij nieuwe illustraties. We zitten niet meer in de doodskop met gek

CAO Amazon Basin Extra Añejo

CAO Amazon Basin Extra Añejo C’est en 2017 que la folle aventure STG en Amazonie a commencé avec la version CAO Amazon Basin. Pour ceux qui s’en souviennent, la Belgique a été ignorée un moment de ce lancement ; puis quelques privilégiés ou rapides en réaction ont pu en déguster quelques-uns, car la direction belge a récupéré des boites du marché américain. Depuis nous sommes dans le planning de distribution, mais vu le nombre limité de boites, elles sont uniquement disponibles dans les 28 magasins PartnerShip. Nous avons donc eu la chance de découvrir les versions suivantes : CAO Amazon Fumo em Corda, le CAO Amazon Anaconda et le CAO Orellana. Aujourd’hui c’est la toute nouvelle gamme que je vais avoir le plaisir de vous faire découvrir. Dans un premier temps, je ne vois pas de changements, puisqu’une partie de la tripe est toujours le tabac Bragança ; tabac que General Cigar Co. tire de la forêt amazonienne, qui est toujours récolté une fois tous les 3 ans et qui sort d’Ama

Cigares linéaires ou pas ?

Cigares linéaires ou pas ? Trois tiers contre le reste du monde Depuis un certain temps je vois une guéguerre sur les réseaux sociaux (principalement Facebook) ou même sur certains blogs. La phrase que je retrouve régulièrement est ce cigare est trop linéaire. Cela m’a fait penser à un échange avec Henke Kelner (Master Blender pour la Maison Davidoff), il disait ceci : le monde change, les hommes changent, il n’y a pas de raison que le fumeur ne change pas. Cela pour expliquer pourquoi il faisait des cigares de plus en plus linéaires. Mais que pensent les autres personnes travaillant dans le monde du cigare ? J’ai commencé par demander à Marc De Coen (Cubacigar Benelux) : Je pense que c’est une volonté de Habanos, la marque de fabrique de Cuba. Tu sais c’est Cubataba qui achète le tabac, qui l’apporte à la fabrique et qui dit si tel ou tel cigare va être confectionné et donc je pense qu’ils veulent vraiment garder ce qui fait leur réputation depuis des années c