Accéder au contenu principal

Arturo Fuente Opus X (Nederlands)

 

Arturo Fuente

Opus X



Arturo Fuente


Deze Dominicaanse puros, een zeer geslaagde weddenschap voor de Fuente-familie, is na vele tegenslagen een wereldreferentie geworden in de sigarenwereld. Volgens de legende is Opus X zelfs de referentie geworden voor sigarenmetingen.

Dit gamma is echt een familiezaak, een echt teamwerk tussen vader en zoon, vandaar dat het Fuente Fuente heet, een gamma met de familienaam verdubbeld.

Dan komt de naam Opus, het is een Latijns woord dat werk, werk betekent en vaak wordt gebruikt in de kunsten zoals muziek, schrijven of architectuur. Het gebruik van deze naam heeft lang op zich laten wachten omdat in 1996 Mondovi Opus One (een wijnproducent) de Fuente-familie voor de rechter daagde wegens schending van het handelsrecht wegens het gebruik van het woord "Opus". De Fuente-familie vocht een drie jaar durende strijd en won.

Tot slot de beroemde X, zoals u later zult zien, is het allemaal begonnen met een idee van Carlos om capes te maken in de Dominicaanse Republiek. Daarvoor ging hij naar de plantage van Cubaanse zaden en zijn idee kreeg de naam Project X. Hier is de oorsprong van de X in de Fuente Fuente Opus X reeks. 

Toen ik Jeremiah Meerapfel ontmoette, vertelde hij mij dat het slechts één jaar duurt voordat een tabakszaadje dat in een bepaald gebied is geplant, zijn oorspronkelijke kenmerken heeft verloren.

Dit principe werd door de Fuente-familie toegepast toen zij Cubaanse zaden plantten om in de Dominicaanse Republiek cape bladeren te oogsten. In die tijd dacht de sigarenindustrie dat Carlos gek was, omdat de teelt van wikkelbladeren daar nog nooit succes had gehad. Maar Carlos was een visionair, hij vond de beste plaats voor tabaksplantage in de Bonao-vallei en zo, met volharding, zonder concessies en zonder zijn dromen te vergeten, kwamen de wikkelbladeren van het Kasteel van de Fuente uit de grond en brachten een revolutie teweeg in de wereld van de tabak. Niet alleen zouden zij een roodbruine tabak oogsten, krachtig en met karakter, maar ook zouden zij de Dominicaanse tabak de adelsbrieven geven.

Carlos had een uitstekende tabak, maar samen met zijn zoon Carlito wilden ze een uitzonderlijke sigaar, daarom besloten ze om 7 bladeren vulmiddel te gebruiken naast het omblad en de wikkel. Dat maakt een totaal van 9 bladeren. Een feit zo zeldzaam dat het verdient te worden benadrukt.

Een groot probleem diende zich aan, zij moesten de sigaren met deskundige handen rollen. En niet één torcedor wilde het riskeren. Geen zorgen, Carlito ging ze trainen en dus creëerde hij zijn torcedorschool en liet 6 maanden lang zijn rekruten de visie zien die hij had over Opus X.

Daar bleef het niet bij, want hij eiste ook dat de sigaren nog twee jaar rustten voordat ze werden gedistribueerd.

Het is in 1995 dat de eerste sigaren van de Opus X reeks de fabrieken verlieten, en tegelijkertijd de eerste puros sigaar van de Dominicaanse Republiek werden.

U kunt gemakkelijk begrijpen dat een uitzonderlijke tabak, de werkdruk rond de totstandkoming van de sigaren, de rust van twee jaar... de Opus X sigaren vrij zeldzaam maken. Maar het avontuur kon alleen maar een succes worden omdat de Fuente-familie altijd is teruggekeerd en onophoudelijk hun dromen heeft waargemaakt, en geslaagd is waar dat niet werd verwacht. 

De Opus x's zijn over de hele wereld uitverkocht en zijn nog steeds zeer gewild, omdat zij de wijnliefhebbers die wij zijn, een geweldige smaak en reiservaring geven.

Ik had de kans om er een paar te proeven.



Angel'Share


Sinds de uitbreiding van het assortiment met de Opus x Angel's Share die op het niveau van de Opus X blijven maar Carlito heeft de hoeveelheid ligero vrijwillig verminderd en daarmee de kracht van de sigaar aanzienlijk verminderd. 

Oro Oscuro


De Oro Oscuro serie die wordt geleverd in de vorm van een prachtige geel gelakte doos van 15 sigaren in 5 verschillende maten. En dat geeft ons een meer volwaardige mix dan wat de Opus X-serie gewoonlijk biedt.



20th anniversary


En ten slotte de 20ste verjaardag reeks die gemaakt is om de 20 jaar van de reeks te vieren en meer in het bijzonder de creatie van de Dominicaanse cape bladeren. Maar ook een mooi eerbetoon aan Carlos Fuente die op 6 augustus 2016 bij de Grandes Prairies kwam en die altijd een voorbeeld is geweest voor zijn zoon Carlito die zal zeggen over zijn visie op sigaren: Het is verbazingwekkend dat we na zoveel merken, submerken en assortimenten, zoveel verschillende smaken kunnen blijven creëren die allemaal Fuente zijn. Als ik iets bereikt heb in dit leven, dan is dat omdat mijn vader het me geleerd heeft. Zijn geheugen inspireert me nog steeds en dwingt me elke dag mijn best te doen. Mijn vader zal ALTIJD mijn held zijn... Ik mis je vader! - Carlos Fuente Jr.



Arturo Fuente


Deze reeks heeft een gigantische ring in rood en goud, met de inscripties Fuente, Opus X en Château de la Fuente aan de linkerkant, en Fuente, Opus X en Rare Estate Reserve aan de rechterkant. In het midden staat een gouden O met een rode X, in het midden staan de gouden en gestileerde letters A en F.

Maar Carlos Fuente laat het daar niet bij, hij is verliefd op zijn geadopteerde land, hij wil het teruggeven wat het hem heeft geboden. En daarvoor gaat hij de toekomst van het land helpen: de jeugd en de kinderjaren. Naast zijn samenwerking met de Newman familie in hun stichting, zal hij samenwerken met Prometheus International en prestigieuze sigaren creëren die verkocht zullen worden op veilingen zoals de Verloren Stad, de God van het Vuur... 

Ik vind het lonend om te weten dat mijn genot van een goede sigaar tegelijkertijd de planeet helpt. 


Commentaires

Posts les plus consultés de ce blog

Perla de Calvano Robusto Explications officielles de la société J. Cortès concernant son premier cigare roulé à la main : "Provenant du Nicaragua et plus particulièrement de la vallée d’Esteli, Perla de Calvano incarne la tradition, la qualité et le savoir-faire d’un terroir devenu spécialiste du cigare fait main. La vallée d’Esteli, capitale nicaraguayenne du cigare, profite d’une terre riche, d’un climat propice mais aussi et surtout du savoir-faire des producteurs cubains venus dans les années 60 avec leurs graines et leurs plantes de tabac. Pour la fabrication des cigares Perla de Calvano, seules les plus belles feuilles sont sélectionnées et cueillies à la main pour en faire un cigare d’exception. Les Perla de Calvano sont fabriqués à la main selon les méthodes traditionnelles maîtrisées à la perfection par des rouleurs de cigares expérimentés de la région d’Esteli. Le résultat est à la hauteur : un cigare unique aux arômes ronds et intenses qui évolue

Le Bouton d’Or

Le Bouton d’Or C’est chez Christophe P. (JPP Cigares) que j’ai rencontré ce grand barbu pour la première fois, de suite il m’a fait penser au film Le Dernier Trappeur, cet homme des bois dans le bon sens du terme, proche de la nature et dans le respect de celle-ci. C’est ainsi que j’ai appris que cet amateur de cigares et de whiskys était le propriétaire du restaurant Le Bouton d’Or. J’ai donc décidé de lui rendre une petite visite avec quelques amis. Nous y avons fait la connaissance de Florence, l’épouse et partenaire de Roch. Dans le restaurant c’est simple, Roch en cuisine et Florence en salle. Celui-ci est pourvu d’un assez grand parking, ce qui est intéressant vu le trafic et le peu de place sur la chaussée. Dans le restaurant c’est simple, Roch en cuisine et Florence en salle. Celui-ci est pourvu d’un assez grand parking, ce qui est intéressant vu le trafic et le peu de place sur la chaussée. La salle est cosy, avec son mélange de

The Black Label Morphine Vintage 2020 Lancero (Nederlands)

The Black Label Morphine Vintage 2020 Lancero Zoals ik in een ander artikel al zei, de oprichter van dit merk heeft een eigenzinnige geest. Dit moet het geval zijn om de naam Morphine te geven aan een van zijn gamma's, onnodig te zeggen dat het zowel in de Verenigde Staten als hier tot controverse heeft geleid. Maar laten we positief zijn, zeker als deze sigaar net zo goed aan mijn verwachtingen voldoet als de Last Rites.   Ik ben verbijsterd door de donkere kleur van de wikkel en door de ruwe en niet vette wikkel, alsof James Brown eens te meer zijn afstandelijkheid ten opzichte van de andere producenten wilde tonen.   Ik word onmiddellijk aangetrokken door de ring die mijn proeverij van de dag siert. Het intrigeert me, het lijkt veranderd te zijn.   Na wat onderzoek ontdekte ik dat deze vintage editie in feite de 7e editie van de reeks is en dat James de gelegenheid wilde markeren. Om te beginnen ontwierp hij nieuwe illustraties. We zitten niet meer in de doodskop met gek

CAO Amazon Basin Extra Añejo

CAO Amazon Basin Extra Añejo C’est en 2017 que la folle aventure STG en Amazonie a commencé avec la version CAO Amazon Basin. Pour ceux qui s’en souviennent, la Belgique a été ignorée un moment de ce lancement ; puis quelques privilégiés ou rapides en réaction ont pu en déguster quelques-uns, car la direction belge a récupéré des boites du marché américain. Depuis nous sommes dans le planning de distribution, mais vu le nombre limité de boites, elles sont uniquement disponibles dans les 28 magasins PartnerShip. Nous avons donc eu la chance de découvrir les versions suivantes : CAO Amazon Fumo em Corda, le CAO Amazon Anaconda et le CAO Orellana. Aujourd’hui c’est la toute nouvelle gamme que je vais avoir le plaisir de vous faire découvrir. Dans un premier temps, je ne vois pas de changements, puisqu’une partie de la tripe est toujours le tabac Bragança ; tabac que General Cigar Co. tire de la forêt amazonienne, qui est toujours récolté une fois tous les 3 ans et qui sort d’Ama

Cigares linéaires ou pas ?

Cigares linéaires ou pas ? Trois tiers contre le reste du monde Depuis un certain temps je vois une guéguerre sur les réseaux sociaux (principalement Facebook) ou même sur certains blogs. La phrase que je retrouve régulièrement est ce cigare est trop linéaire. Cela m’a fait penser à un échange avec Henke Kelner (Master Blender pour la Maison Davidoff), il disait ceci : le monde change, les hommes changent, il n’y a pas de raison que le fumeur ne change pas. Cela pour expliquer pourquoi il faisait des cigares de plus en plus linéaires. Mais que pensent les autres personnes travaillant dans le monde du cigare ? J’ai commencé par demander à Marc De Coen (Cubacigar Benelux) : Je pense que c’est une volonté de Habanos, la marque de fabrique de Cuba. Tu sais c’est Cubataba qui achète le tabac, qui l’apporte à la fabrique et qui dit si tel ou tel cigare va être confectionné et donc je pense qu’ils veulent vraiment garder ce qui fait leur réputation depuis des années c