Matilde
Renacer
Enkele jaren geleden ontdekte ik dit merk via een importeur. Op 19 december 2018 schreef ik namelijk een artikel over de Oscura Toro Bravo. Ik nodig u uit om het (opnieuw) te lezen, al was het maar voor de ontstaansgeschiedenis van dit oude merk uit de Dominicaanse Republiek, opgericht in 1876 en in 2014 door José Seijas nieuw leven ingeblazen.
Daarin vertelde ik u ook dat Matilde (vaak geschreven als Mathilde) etymologisch kracht, strijd of macht betekent.
Toen José terugkeerde in de sigarenwereld (zie opnieuw het artikel), gaf hij zijn eerste lijn de naam Renacer (wedergeboorte). Matilde Renacer, een toepasselijke naam: de wedergeboorte van kracht. Ik zou zelfs zeggen een dubbele wedergeboorte, die van het merk maar ook die van José als sigarenfabrikant.
Met één doel voor ogen: van de productie van miljoenen sigaren naar de concentratie op slechts enkele duizenden; om er zo voor te zorgen dat alleen de beste tabakken werden gebruikt en de beste ambachtslieden ze produceerden.
Voordat ik u over mijn eigenlijke proeverij vertel, moet ik u nog vertellen dat José er na het rollen voor zorgt dat elke sigaar nog 90 dagen rust voordat hij wordt verpakt.
Ik heb een enigszins olieachtig dekblad, soepel maar goed
gevuld. Het wordt prachtig geaccentueerd door twee bandjes.
De eerste, de meest imposante, heeft een rode achtergrondkleur, met een gouden ontwerp dat bijna de hele voorkant bedekt: een vrouw, vermoedelijk naakt, van achteren, gedrapeerd in tabaksbladeren die een grote S (voor Seijas) beschrijven; aan de zijkant staat de inscriptie Matilde.
De tweede, kleinere, in hetzelfde ontwerp, bevat Matilde met aan elke kant Renacer.
Ik maak een rechte snede, en koud heb ik een goede indruk van de kwaliteit van de trek. Ik heb ook smaken van bloemige tonen, citroencake en karamel.
Het is hoog tijd om een lucifer aan te steken of een meer indirecte ontsteking (zonder aanzuiging) met de torch-aansteker te gebruiken.
Vooruit met de aansteker! De voet van mijn proeverij van
vandaag vat perfect vlam. Een of twee trekjes om de toevoer van vuur indien
nodig te corrigeren, en op weg met kracht voor een goede verbranding.
Ik zou zeggen dat, zoals nu gebruikelijk, de eerste centimeter vrij peperig is. Je moet volhouden, want de zwarte peper dringt door in alle kleine spleten van de mond en zelfs in het begin van de keel. Gelukkig weet ik uit ervaring dat dit nooit erg (te) lang duurt.
De verandering in het proces is al aan de gang met een crème die onophoudelijk de peperige scherpte omhult; maar het wordt gered door eikenhout en vers gelooid leer. De kracht wint de eerste ronde, maar de cacao komt de ring binnen om het vast te ketenen en zo te stabiliseren.
Pas na een goede twee centimeter komt de karamel eindelijk in de race; het lijkt wel een Royal Rumble van de WWE.
Ik heb een explosie van ongelooflijke smaken en dat al na 2 cm/2,50 cm. Hoewel de zwarte peper over het 3e touw is geworpen, verwacht ik een terugkeer voor het einde. Het is een drukte van jewelste; we zien entrees, eliminaties... Kortom, het gaat snel: vanille, karamel, witte peper, cacao, citroencake, nootmuskaat, leer en eikenhout.
En dat alles in een georganiseerd bewegend bataljon; wat mijn proeverij een rigoureuze balans geeft.
Tenslotte, tegen het laatste deel, keert de kracht terug, maar in een intensere vorm dan een koerswijziging. We behouden dezelfde smaken en intensiveren ze.
Weer een zeer mooie proeverij die ten einde komt!
De proeverijen betroffen twee Robusto-sigaren van 13,34 cm met een cepo van 54.
Dekblad: Ecuador.
Omblad: Dominicaanse Republiek.
Vulling: Dominicaanse Republiek, Nicaragua.
Conclusie: een sigaar met een redelijke prijs, een perfecte balans, een onberispelijke trek en een verbranding met kleine onregelmatigheden die zichzelf corrigeren.
Ik nodig u van harte uit om het te ontdekken.
Prijs in België: € 11,50.
Commentaires
Enregistrer un commentaire
Laissez ici, vos commentaires, retour sur l'article et/ou la dégustation