Accéder au contenu principal

Le cèdre, ami ou ennemi des cigares ? (Nederlands)

Le cèdre, 

ami ou ennemi des cigares ?



Cèdre Espagnol


Ik zou bijna zeggen dat de wereld van de sigaren rijmt met die van de Spaanse ceder.

Het spijt me, vrienden van het land van het stierengevecht, de Barca of de paella, maar de Spaanse ceder komt niet uit uw land maar uit Zuid-Amerika (men vindt er enkele van Mexico tot Argentinië behalve Chili en ook op de Antillen). Hij heeft alleen de naam ceder omdat het in feite een bittere mahonie is, en dus niets te maken heeft met de ceder die wij hier kennen en die inheems is in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en de Himalaya. 

De aromatische geur van dit hout is zeer delicaat. 

Het wordt op verschillende manieren gebruikt: in onze humidors, om de dozen van onze vitolas te maken, om een deel van het omhulsel van onze sigaren te beschermen, om de sigaren in de hulzen te omringen (bescherming en verlichting). 

Waarom wordt Spaans ceder gebruikt in humidors?



cèdre espagnol


Er zijn veel humidors die deze naam waardig zijn, waarvan de binnenkant bekleed is met Spaans ceder, dit heeft veel voordelen. De eerste is een vochtregulator, ceder zal een grote vochtvlek zijn, veel meer dan enig ander hout. Weet je nog toen je je eerste kelder kreeg, we zijn ongeduldig als een kind dat zijn Saint-Nicolas krijgt, we willen hem vullen met sigaren... En toch, we moeten geduldig zijn, we moeten tijd geven. We moeten het cederhout bevochtigen met een nat kompres, soms zetten we er zelfs een tijdje een glas water op, naast de bevochtigingsliniaal of de bovedas. Dan kijken, en uiteindelijk na een bepaalde tijd kunnen we het vullen met onze sigaren. U kunt zich voorstellen dat ceder poreuzer en absorberender is dan een harde houtsoort als eiken.



cèdre espagnol


Maar ook zal het cederhout deze geabsorbeerde vochtigheid afstoten als de droogte in uw humidor wordt gevoeld. 

Dit zal onze sigaren beschermen wat vochtigheid betreft en ons in staat stellen een tempo aan te houden zonder grote schommelingen, zelfs wanneer we onze humidor openen om onze sigaren van de dag te kiezen. 

Onze Spaanse ceder heeft niet alleen dit voordeel, het is ook een zeer goede bescherming tegen de tabakskever (lacioderma) dankzij de kruidig geurende olie in het hout en een schimmelwerend middel. Het lijkt dus het beste onderdeel voor de binnenkant van onze humidors. U weet dat in het universum alles gebaseerd is op zwart en wit, ying en yang, als ons hout veel voordelen heeft, kan het ook een nadeel hebben dat voor sommige amateurs groot kan zijn. Het beïnvloedt duidelijk de smaak van onze proeverijen. 

Nu heeft een groot deel van de rokers geen last van het verschijnsel dan omgekeerd, maar anderen willen de smaken van het eindproduct zonder toevoegingen van buitenaf.

 Zino Davidoff placht te zeggen dat een sigaar moet smaken zoals de Masters Blenders hem bedoeld hebben op advies van het degustatiepanel en de ontwikkeling van het gamma.



Oukoume


Dit is de reden waarom bedrijven zoals Davidoff, Patoro... humidors maken met Afrikaans okoumehout, dit hout komt voornamelijk uit Gabon en heeft dezelfde voordelen als Spaans cederhout, maar het staat bekend om zijn gebrek aan aroma, wat garandeert dat elke sigaar zijn originele tabaksnotities behoudt, zonder de intrusie van secundaire smaken. 

Andere nadelen zijn dat als u een goedkope humidor kiest en het cederhout daarin niet volledig droog is, het vroeg of laat zijn hars, dat het in overvloed heeft, zal afgeven, waardoor uw vitola's in de doos of lade kunnen blijven kleven, waardoor ze beschadigd en onvruchtbaar worden. 

Dus ik denk dat deze keuze van ceder of niet belangrijk is in uw reis van sigarenliefhebbers.

 

Waarom een dunne cederhuls van verschillende afmetingen rond de wikkel van sommige vitolas of in de hulzen van sigaren?

 

Men zou terecht kunnen denken dat het ter bescherming van het omhulsel is, dat bij bepaalde civetkatten (gelukkig zeer weinig in de wereld) inderdaad vaak en niet altijd met zorg wordt gehanteerd, of om de sigaar te accentueren.



Arturo Fuente


Maar we gaan terug naar de basis, het hoofddoel is vochtigheid. Wanneer een familie als Arturo Fuente bijvoorbeeld een sigaar van grote kwaliteit maakt of dat de Cubanen een sigaar in koker met cederhout maken die de vitola oprolt, dan is dat om ons toe te laten te roken in de beste omstandigheden behalve humidor. 

U bent ongetwijfeld allemaal al op reis geweest met een paar sigaren, bijvoorbeeld voor een weekend of voor een seminarie, voor vakantie of voor een beroepsbijeenkomst. In dat geval moet je een humidor of je reis Tupperware meenemen. Maar als je een sigaar met cederhout hebt, kun je hem een tijdje bewaren (bescherm hem toch, deze kleine luxueuze dingen zijn breekbaar) voordat je hem rookt, omdat het hout eromheen zijn werk zal doen om de vochtigheid te regelen. 

En als ik nog even op de smaak mag terugkomen: deze dunne strook hout doordrenkt uw sigaar met zijn parfum, wat voor de meesten van ons toch een pluspunt is.

 

Wat valt er nog meer te zeggen over dit cederblad dat sommige van onze proeverijen omringt en/of in de koker sigaren zit?

 

Daarvoor moeten we teruggaan in de tijd, het is in 1847 dat Carl Frans Lundström de eerste fabriek voor de productie van veiligheidslucifers ontwikkelt. Het heeft een vreselijk nadeel dat het een slechte geur afgeeft. Voor de goede orde wordt vaak gezegd dat een lucifer naar zwavel ruikt, terwijl er sinds het midden van de jaren 1800 geen zwavel meer in zit, en België tot 1960 een grote producent van lucifers is geweest. 

Ik heb het in dit artikel al uitvoerig over smaken gehad, het is van het grootste belang dat de giftige en stinkende lucifer niet in contact komt met de voet van de sigaar. Daarom staken we, als we rookten, eerst de ceder aan en staken daarmee de voet van onze vitola aan. 

Het probleem is dat het branden van cederhout zeer vluchtig is en niet gelijkmatig brandt, dus het is verre van perfect. 

Maar het was een goede manier om een sigaar aan te steken in die tijd. 

Sindsdien zijn lucifers sterk geëvolueerd en als je even wacht, kun je zeggen dat de chemische geur helemaal verdwenen is. Maar ook onze aanstekers hebben een duizelingwekkende evolutie doorgemaakt, dus wie steekt zijn sigaar nog aan met een lucifer? Puristen, onder vrienden voor de lol... ceder is teruggekeerd naar zijn oorspronkelijke vochtregulator. 

Alvorens af te sluiten dank ik Jeremiah Meerapfel, Ben Koopmans, Gunther De Vadder, Vincent Krembel, Jean-Pierre Demoulin, Geert Claerhout & Scander Chida die de tijd hebben genomen om mij informatie te verstrekken over dit onderwerp. 

Concluderend: als u houdt van de smaak die ceder in uw proeverijen brengt, investeer dan in een kelder met een cederhouten interieur, wetende dat u de prijs zult moeten betalen voor kwaliteitsceder met een zeer goede droging. Kies anders voor een okoume kelder. 

En als u het cederblad niet gebruikt om uw sigaren aan te steken, kunt u het altijd branden om te begassen, het is een goed geneeskrachtig kruid van bescherming tegen het boze oog en het zuivert de energieën.

Commentaires

Posts les plus consultés de ce blog

Perla de Calvano Robusto Explications officielles de la société J. Cortès concernant son premier cigare roulé à la main : "Provenant du Nicaragua et plus particulièrement de la vallée d’Esteli, Perla de Calvano incarne la tradition, la qualité et le savoir-faire d’un terroir devenu spécialiste du cigare fait main. La vallée d’Esteli, capitale nicaraguayenne du cigare, profite d’une terre riche, d’un climat propice mais aussi et surtout du savoir-faire des producteurs cubains venus dans les années 60 avec leurs graines et leurs plantes de tabac. Pour la fabrication des cigares Perla de Calvano, seules les plus belles feuilles sont sélectionnées et cueillies à la main pour en faire un cigare d’exception. Les Perla de Calvano sont fabriqués à la main selon les méthodes traditionnelles maîtrisées à la perfection par des rouleurs de cigares expérimentés de la région d’Esteli. Le résultat est à la hauteur : un cigare unique aux arômes ronds et intenses qui évolue

Le Bouton d’Or

Le Bouton d’Or C’est chez Christophe P. (JPP Cigares) que j’ai rencontré ce grand barbu pour la première fois, de suite il m’a fait penser au film Le Dernier Trappeur, cet homme des bois dans le bon sens du terme, proche de la nature et dans le respect de celle-ci. C’est ainsi que j’ai appris que cet amateur de cigares et de whiskys était le propriétaire du restaurant Le Bouton d’Or. J’ai donc décidé de lui rendre une petite visite avec quelques amis. Nous y avons fait la connaissance de Florence, l’épouse et partenaire de Roch. Dans le restaurant c’est simple, Roch en cuisine et Florence en salle. Celui-ci est pourvu d’un assez grand parking, ce qui est intéressant vu le trafic et le peu de place sur la chaussée. Dans le restaurant c’est simple, Roch en cuisine et Florence en salle. Celui-ci est pourvu d’un assez grand parking, ce qui est intéressant vu le trafic et le peu de place sur la chaussée. La salle est cosy, avec son mélange de

The Black Label Morphine Vintage 2020 Lancero (Nederlands)

The Black Label Morphine Vintage 2020 Lancero Zoals ik in een ander artikel al zei, de oprichter van dit merk heeft een eigenzinnige geest. Dit moet het geval zijn om de naam Morphine te geven aan een van zijn gamma's, onnodig te zeggen dat het zowel in de Verenigde Staten als hier tot controverse heeft geleid. Maar laten we positief zijn, zeker als deze sigaar net zo goed aan mijn verwachtingen voldoet als de Last Rites.   Ik ben verbijsterd door de donkere kleur van de wikkel en door de ruwe en niet vette wikkel, alsof James Brown eens te meer zijn afstandelijkheid ten opzichte van de andere producenten wilde tonen.   Ik word onmiddellijk aangetrokken door de ring die mijn proeverij van de dag siert. Het intrigeert me, het lijkt veranderd te zijn.   Na wat onderzoek ontdekte ik dat deze vintage editie in feite de 7e editie van de reeks is en dat James de gelegenheid wilde markeren. Om te beginnen ontwierp hij nieuwe illustraties. We zitten niet meer in de doodskop met gek

CAO Amazon Basin Extra Añejo

CAO Amazon Basin Extra Añejo C’est en 2017 que la folle aventure STG en Amazonie a commencé avec la version CAO Amazon Basin. Pour ceux qui s’en souviennent, la Belgique a été ignorée un moment de ce lancement ; puis quelques privilégiés ou rapides en réaction ont pu en déguster quelques-uns, car la direction belge a récupéré des boites du marché américain. Depuis nous sommes dans le planning de distribution, mais vu le nombre limité de boites, elles sont uniquement disponibles dans les 28 magasins PartnerShip. Nous avons donc eu la chance de découvrir les versions suivantes : CAO Amazon Fumo em Corda, le CAO Amazon Anaconda et le CAO Orellana. Aujourd’hui c’est la toute nouvelle gamme que je vais avoir le plaisir de vous faire découvrir. Dans un premier temps, je ne vois pas de changements, puisqu’une partie de la tripe est toujours le tabac Bragança ; tabac que General Cigar Co. tire de la forêt amazonienne, qui est toujours récolté une fois tous les 3 ans et qui sort d’Ama

Cigares linéaires ou pas ?

Cigares linéaires ou pas ? Trois tiers contre le reste du monde Depuis un certain temps je vois une guéguerre sur les réseaux sociaux (principalement Facebook) ou même sur certains blogs. La phrase que je retrouve régulièrement est ce cigare est trop linéaire. Cela m’a fait penser à un échange avec Henke Kelner (Master Blender pour la Maison Davidoff), il disait ceci : le monde change, les hommes changent, il n’y a pas de raison que le fumeur ne change pas. Cela pour expliquer pourquoi il faisait des cigares de plus en plus linéaires. Mais que pensent les autres personnes travaillant dans le monde du cigare ? J’ai commencé par demander à Marc De Coen (Cubacigar Benelux) : Je pense que c’est une volonté de Habanos, la marque de fabrique de Cuba. Tu sais c’est Cubataba qui achète le tabac, qui l’apporte à la fabrique et qui dit si tel ou tel cigare va être confectionné et donc je pense qu’ils veulent vraiment garder ce qui fait leur réputation depuis des années c