Accéder au contenu principal

Laphroaig Cairdeas Friends of Laphroaig 200th Anniversary Edition (Nederlands)

Laphroaig 

Cairdeas

Friends of Laphroaig 200th Anniversary EditionLaphroaig


Het voordeel van een paar vrienden in de whiskywereld te hebben, is dat zij altijd de kunst verstaan om voortreffelijke flessen op te graven en mij te laten profiteren van hun kennis om te proeven, te waarderen en met u te delen. 

Vanavond was dat weer het geval met deze proeverij met mijn vriend Philippe T. en mijn eerste woorden zullen zijn om hem te bedanken.

Ik denk dat als je een whiskyliefhebber bent en nog meer als je een liefhebber van Islay whisky bent, je het merk Laphroaig moet kennen.

Vandaag kwam Phil de vriendschap vieren (Cairdeas, betekent vriendschap in het Schots-Gaelisch) met een fles die is gebotteld ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van de beroemde Islay-distilleerderij in 2015.

Dit vereist enige uitleg alvorens tot de proeverij over te gaan. Met deze speciale editie wilde de distilleerderij zo dicht mogelijk teruggaan naar de oorspronkelijke whisky uit 1815, dus gebruikte master distiller John Campbell alleen de twee kleinste en oudste distilleerketels tijdens de distillatie en gebruikte hij 100% gemoute gerst (afkomstig van de mouterij van de distilleerderij). Bij grote producties is het bijna onmogelijk geworden om aan vloermouten te doen, maar voor beperkte hoeveelheden blijft het een ouderwetse methode die zijn voor- en nadelen heeft.

Om te beginnen hebt u gerst van hoge kwaliteit nodig die u in grote troggen baadt. De hoeveelheid gerst die er tegelijk in kan, hangt af van de capaciteit van de tank, aangezien de gerst zal opzwellen en dus voldoende ruimte moet hebben.Laphroaig


Dan hebt u een grote ruimte nodig met een zeer schone vloer die u meestal met een doek bedekt. De gerst wordt uitgespreid zonder te overlappen.Laphroaig


Dan begint het zware werk van de mouters, die met behulp van hun gereedschap zullen voorkomen dat de korrels samenklonteren en dat ze uitstekend en goed gedoseerd drogen, te droog dat de kieming zou verhinderen en te nat dat het verlies van de gerst zou veroorzaken. 

Je beseft dat dit ouderwetse werk erg zwaar is. Bovendien leden de oude mouters aan een ziekte die typisch was voor hun beroep: zij hadden een misvorming van de wervelkolom waardoor zij konden gaan bokken.

Tenslotte verhogen wij de warmte in de kamer om het ontkiemen te stoppen en het mouten te beginnen, waarbij wij de korrels steeds omdraaien en ze goed in het oog houden. (Met dank aan Frédéric M. voor de gedetailleerde uitleg en de foto's).Laphroaig


Wat vertelt de fles ons nog meer? 

Dat de distilleerderij nog steeds een erkende leverancier van de Royalty is en dat door de Prins van Wales, dit patent is geschreven toen de distilleerderij werd geopend, en in 1994 voor onbepaalde tijd is verlengd.

Het alcoholgehalte bedraagt 51,5%, waarmee bij het proeven rekening moet worden gehouden.

Over proeven gesproken, we schenken onszelf een glas van 2cl in.

Neus: Ik heb de kenmerken die ik in dit merk waardeer: zware rook, zoet en zout tegelijk.

Ik hou helemaal niet van vanille, maar hier gaat het er goed in omdat het, ondanks zijn grote dichtheid, verpakt is in een krachtige laag jodium. Er is ook een beetje gekonfijte citroen en peper.

Het alcoholgehalte is voelbaar, maar het is niet te sterk.

Mond: we voelen de alcohol vergezeld van turf (zijn rokerige kant), hout-gegrild vlees, eikenhout, zachte karamel, vanille heeft een grote plaats. Ik heb ook de indruk dat ik een schaal met schelpdieren in mijn mond heb.

Op de fles stond: De rijkst gearomatiseerde van alle Schotse whisky's, ik weet niet of het de rijkste van heel Schotland is, maar zeker de rijkste van die ik heb geproefd.

Afdronk: een zeer lange afdronk (die het uithoudt bij mijn sigaar) met zijn rokerige, moutige, vanille- en houtachtige aspect.

Tot besluit: ik zal niet ingaan op de associatie tussen sigaar en whisky, aangezien deze in ons land niet meer op de markt wordt gebracht. Ik heb een whisky met een vrij hoog alcoholgehalte (51,5%) maar die zo zacht blijkt te zijn dat de mengeling van aroma's een succes is. Een drank die je niet moet drinken als je een dipje hebt en tegen je fles wilt praten, neem het liever comfortabel geïnstalleerd en begeleid door aangename muziek. Ik heb ook mijn twee andere proeverijen gedaan met Vivaldi les 4 saisons in mijn oren.

Nogmaals bedankt Phil T. voor deze geweldige ontdekking.

Prijs op het ogenblik van de proeverij: aangezien hij bijna uitverkocht is, zag ik hem op het net tussen ± 150 en ± 250 euro.


Commentaires

Posts les plus consultés de ce blog

Perla de Calvano Robusto Explications officielles de la société J. Cortès concernant son premier cigare roulé à la main : "Provenant du Nicaragua et plus particulièrement de la vallée d’Esteli, Perla de Calvano incarne la tradition, la qualité et le savoir-faire d’un terroir devenu spécialiste du cigare fait main. La vallée d’Esteli, capitale nicaraguayenne du cigare, profite d’une terre riche, d’un climat propice mais aussi et surtout du savoir-faire des producteurs cubains venus dans les années 60 avec leurs graines et leurs plantes de tabac. Pour la fabrication des cigares Perla de Calvano, seules les plus belles feuilles sont sélectionnées et cueillies à la main pour en faire un cigare d’exception. Les Perla de Calvano sont fabriqués à la main selon les méthodes traditionnelles maîtrisées à la perfection par des rouleurs de cigares expérimentés de la région d’Esteli. Le résultat est à la hauteur : un cigare unique aux arômes ronds et intenses qui évolue

Le Bouton d’Or

Le Bouton d’Or C’est chez Christophe P. (JPP Cigares) que j’ai rencontré ce grand barbu pour la première fois, de suite il m’a fait penser au film Le Dernier Trappeur, cet homme des bois dans le bon sens du terme, proche de la nature et dans le respect de celle-ci. C’est ainsi que j’ai appris que cet amateur de cigares et de whiskys était le propriétaire du restaurant Le Bouton d’Or. J’ai donc décidé de lui rendre une petite visite avec quelques amis. Nous y avons fait la connaissance de Florence, l’épouse et partenaire de Roch. Dans le restaurant c’est simple, Roch en cuisine et Florence en salle. Celui-ci est pourvu d’un assez grand parking, ce qui est intéressant vu le trafic et le peu de place sur la chaussée. Dans le restaurant c’est simple, Roch en cuisine et Florence en salle. Celui-ci est pourvu d’un assez grand parking, ce qui est intéressant vu le trafic et le peu de place sur la chaussée. La salle est cosy, avec son mélange de

CAO Amazon Basin Extra Añejo

CAO Amazon Basin Extra Añejo C’est en 2017 que la folle aventure STG en Amazonie a commencé avec la version CAO Amazon Basin. Pour ceux qui s’en souviennent, la Belgique a été ignorée un moment de ce lancement ; puis quelques privilégiés ou rapides en réaction ont pu en déguster quelques-uns, car la direction belge a récupéré des boites du marché américain. Depuis nous sommes dans le planning de distribution, mais vu le nombre limité de boites, elles sont uniquement disponibles dans les 28 magasins PartnerShip. Nous avons donc eu la chance de découvrir les versions suivantes : CAO Amazon Fumo em Corda, le CAO Amazon Anaconda et le CAO Orellana. Aujourd’hui c’est la toute nouvelle gamme que je vais avoir le plaisir de vous faire découvrir. Dans un premier temps, je ne vois pas de changements, puisqu’une partie de la tripe est toujours le tabac Bragança ; tabac que General Cigar Co. tire de la forêt amazonienne, qui est toujours récolté une fois tous les 3 ans et qui sort d’Ama

The Black Label Morphine Vintage 2020 Lancero (Nederlands)

The Black Label Morphine Vintage 2020 Lancero Zoals ik in een ander artikel al zei, de oprichter van dit merk heeft een eigenzinnige geest. Dit moet het geval zijn om de naam Morphine te geven aan een van zijn gamma's, onnodig te zeggen dat het zowel in de Verenigde Staten als hier tot controverse heeft geleid. Maar laten we positief zijn, zeker als deze sigaar net zo goed aan mijn verwachtingen voldoet als de Last Rites.   Ik ben verbijsterd door de donkere kleur van de wikkel en door de ruwe en niet vette wikkel, alsof James Brown eens te meer zijn afstandelijkheid ten opzichte van de andere producenten wilde tonen.   Ik word onmiddellijk aangetrokken door de ring die mijn proeverij van de dag siert. Het intrigeert me, het lijkt veranderd te zijn.   Na wat onderzoek ontdekte ik dat deze vintage editie in feite de 7e editie van de reeks is en dat James de gelegenheid wilde markeren. Om te beginnen ontwierp hij nieuwe illustraties. We zitten niet meer in de doodskop met gek

Cigares linéaires ou pas ?

Cigares linéaires ou pas ? Trois tiers contre le reste du monde Depuis un certain temps je vois une guéguerre sur les réseaux sociaux (principalement Facebook) ou même sur certains blogs. La phrase que je retrouve régulièrement est ce cigare est trop linéaire. Cela m’a fait penser à un échange avec Henke Kelner (Master Blender pour la Maison Davidoff), il disait ceci : le monde change, les hommes changent, il n’y a pas de raison que le fumeur ne change pas. Cela pour expliquer pourquoi il faisait des cigares de plus en plus linéaires. Mais que pensent les autres personnes travaillant dans le monde du cigare ? J’ai commencé par demander à Marc De Coen (Cubacigar Benelux) : Je pense que c’est une volonté de Habanos, la marque de fabrique de Cuba. Tu sais c’est Cubataba qui achète le tabac, qui l’apporte à la fabrique et qui dit si tel ou tel cigare va être confectionné et donc je pense qu’ils veulent vraiment garder ce qui fait leur réputation depuis des années c