Accéder au contenu principal

Gin Tonic(Nederlands)

 Gin TonicGin Tonic


Oorsprong

 De oorsprong van de jenever komt uit onze regio's (België - Nederland) omdat het afkomstig is van de jeneverbes die in onze regio bekend is. In de 16e eeuw creëerde dokter Sylvius moutwjin, een moutwijn met een mengsel van jeneverbessen.

De protestantse opstand in Nederland, Koningin Elisabeth 1 stuurt Engelse troepen. Soldaten zullen de jeneverbes ontdekken, die hier nog steeds op de markt is: Peket du Houyeu, Peterman, Bols...

Terug thuis presenteert hij het bijna als een toverdrankje dat soldaten moed geeft.

Gin zou een belangrijke drank worden in Engeland in de 17e eeuw toen het parlement de invoer van brandewijn verbood en iedere burger zijn eigen gin mocht produceren.

Naar aanleiding van de verwoestingen die de jeneverpopulatie heeft ondergaan, neemt het parlement maatregelen met betrekking tot de productie- en distillatiemethoden van jenever. 

In 1761 werd het Distilled London Dry Gin charter in het leven geroepen om de kwaliteit van het product te garanderen. Londen is slechts een herinnering aan de regio van herkomst van dit handvest.

In de 19e eeuw waren de Britse koloniën talrijk en werd er overal gin geëxporteerd. Als het werd gemaakt op basis van een recept dat werd gebruikt om kracht te geven, werd het tegelijkertijd ook verkocht in de apotheken om problemen met de spijsvertering, jicht en galstenen te behandelen.Gin Tonic


Een ander product dat tegenwoordig zeer bekend is in de apotheek als geneesmiddel, ik heb het niet over coca cola maar over tonicawater. De Britten die tijdens het Keizerrijk naar Azië en India reisden, beseften dat de kinine in deze tonicums hen voor een deel tegen malaria beschermde, zodat ze er een gewoonte van maakten om het met Gin te nemen. Dit leidde tot de geboorte van gin tonic.

De Amerikanen mengden Gin met Vermouth om de Martini te creëren.

Mijn ervaringGin Tonic


Toen ik jong was, zag je flessen Gordon London Dry Gin in alle drinkgelegenheden. Maar beetje bij beetje werden ze alleen maar tweede voor Peket en Whisky.

Begin jaren '90 zijn ze weer van kracht, maar vooral in Vlaanderen zal de heropleving van de jenever in Wallonië nog wat langer duren.

Deze opleving gaat ook gepaard met meer en meer uitgebreide gin. Distilleerders gebruiken nieuwe kruiden en specerijen. Ze creëren daarmee nieuwe smaken, om deze geest naar boven te halen en te voldoen aan de eisen van een goed opgeleide en meer gesofisticeerde clientèle. 

Wat is gin? 

Gin wordt gemaakt van een 96% neutrale agrarische alcohol, gemaakt van graanmeel, maïs 75%, rogge 10%, gerstemout 15%, of melasse, rode biet, aardappel, appel of suikerriet.

Deze zeer droge basisalcohol is op smaak gebracht met diverse kruiden en specerijen.

De jeneverbes moet de dominante smaak zijn. Koriander en Engelwortel zijn de noodzakelijke aroma's om een Gin te maken.Gin Tonic


Er zijn twee belangrijke methoden om gin te maken: Gedestilleerde gin: deze methode levert de hoogste kwaliteit gins op. De destillatie wordt uitgevoerd in batch in een traditionele aleboogstilleerketel. Deze krijgt nog steeds de neutrale alcohol, gereduceerd tot ongeveer 45-60 %. Zodra de alcohol aan de kook wordt gebracht, worden de dampen die eruit komen geïmpregneerd met aroma's, bessen en kruiden. De minder zuivere distillatiekop en -staart worden gerecycled en opnieuw gedistilleerd, terwijl de roosterkern naar het bottelcentrum wordt gestuurd om te worden verdund en gebotteld. 

Twee methoden van aromatisering :

Aromatisatie door middel van infusie: het principe bestaat erin om een katoenen zak met alle aroma's, jeneverbessen en specerijen op te hangen in de stille, boven de alcohol, of ze te deponeren in een "geperforeerde kamer" die ter hoogte van de hals van de aleboog is geïnstalleerd. Bij aanraking geven de alcoholische dampen een infuus en worden ze geïmpregneerd met de essences die vrijkomen door de aromaten.

Aromatisatie door maceratie: het principe bestaat erin de jeneverbessen, kruiden en specerijen rechtstreeks te macereren in een 45% neutrale alcohol, zodat ze vrij in de alcohol kunnen weken of ze 24 tot 48 uur in katoenen zakken kunnen worden geplaatst. Sommige distilleerderijen filteren het mengsel voor de distillatie om de kruiden van de alcohol te scheiden. Anderen distilleren het geheel en produceren een alcohol die bijzonder rijk is aan aroma's. 

Compound gin (samengestelde gin): deze techniek is gebaseerd op het mengen van een neutrale alcohol (meestal melasse) met ofwel een ginsmaakconcentraat (koude samenstelling) of kunstmatige essences van jeneverbessen, kruiden en aromaten (samengestelde essence). Deze methode houdt geen herdistillatie in. Het wordt vooral gebruikt voor de bereiding van gin voor massaconsumptie. 

London Gin of London Dry Gin zijn gedistilleerde gin waaraan geen kunstmatige elementen (aroma's of kleurstoffen) mogen worden toegevoegd, behalve suiker in welbepaalde verhoudingen (maximaal 0,1 g per liter eindproduct). Het blijft tot op de dag van vandaag de meest gebruikte methode ter wereld.

Eenmaal gedistilleerd laat men de alcohol een paar uur staan in een vat, waarna het alcoholgehalte geleidelijk wordt verlaagd door verdunning tot de gewenste graad. Om gin te hebben is een minimum alcoholpercentage van 37,5% vereist.

Het wordt geconsumeerd in een cocktail of met tonic. 

Gezien het groeiende succes van gin, zijn we ook ver verwijderd van de Schweppes Indian Tonic (opgericht in 1870), dit bedrijf en anderen maken nu tonicums die steeds meer op smaak worden gebracht om gins te begeleiden. Daarnaast ontwikkelt zich een andere trend, die van respect voor de distilleerder die verfijnde aroma's heeft ontwikkeld, wat betekent dat ze hun gins op de markt brengen of drinken met de basistonic: de Indische Tonic. 

Tot slot: om een jenever te hebben, heb je graanalcohol of melassebiet, aardappel, appel of suikerriet nodig.

Het alcoholgehalte moet ten minste 37,5% bedragen.

Jeneverbes, Koriander en Engelwortel zijn de drie verplichte aroma's voor de uitwerking van een Gin. Maar er komen steeds meer kruiden in jenever voor, ik geef je er een paar: sinaasappel- en citroenschil, iriswortel, kaneel, amandel, zoethout... 

De firma Schweppes heeft een eigen recept voor gin en tonic: 

Schenk de jenever in een glas dat gevuld is met ijsblokjes. Knijp in een wig van kalk en gooi het in het glas. Dekking met Schweppes Indian Tonic. 

Tips: Voeg komkommer toe aan het glas voor de versheid, het combineert bijzonder goed met Hendrick's gin. Gebruik een paar rozemarijnbladeren voor een unieke smaakbeleving.

INGREDIENTS

- 50 ml jenever

- 1 limoenwig

- Dekking met Schweppes Indian Tonic 

De ontwikkeling van dit artikel is gebaseerd op de BORDEAUX ACADEMY ITS cursussen.Commentaires

Posts les plus consultés de ce blog

Le Bouton d’Or

Le Bouton d’Or C’est chez Christophe P. (JPP Cigares) que j’ai rencontré ce grand barbu pour la première fois, de suite il m’a fait penser au film Le Dernier Trappeur, cet homme des bois dans le bon sens du terme, proche de la nature et dans le respect de celle-ci. C’est ainsi que j’ai appris que cet amateur de cigares et de whiskys était le propriétaire du restaurant Le Bouton d’Or. J’ai donc décidé de lui rendre une petite visite avec quelques amis. Nous y avons fait la connaissance de Florence, l’épouse et partenaire de Roch. Dans le restaurant c’est simple, Roch en cuisine et Florence en salle. Celui-ci est pourvu d’un assez grand parking, ce qui est intéressant vu le trafic et le peu de place sur la chaussée. Dans le restaurant c’est simple, Roch en cuisine et Florence en salle. Celui-ci est pourvu d’un assez grand parking, ce qui est intéressant vu le trafic et le peu de place sur la chaussée. La salle est cosy, avec son mélange de

Cigares linéaires ou pas ?

Cigares linéaires ou pas ? Trois tiers contre le reste du monde Depuis un certain temps je vois une guéguerre sur les réseaux sociaux (principalement Facebook) ou même sur certains blogs. La phrase que je retrouve régulièrement est ce cigare est trop linéaire. Cela m’a fait penser à un échange avec Henke Kelner (Master Blender pour la Maison Davidoff), il disait ceci : le monde change, les hommes changent, il n’y a pas de raison que le fumeur ne change pas. Cela pour expliquer pourquoi il faisait des cigares de plus en plus linéaires. Mais que pensent les autres personnes travaillant dans le monde du cigare ? J’ai commencé par demander à Marc De Coen (Cubacigar Benelux) : Je pense que c’est une volonté de Habanos, la marque de fabrique de Cuba. Tu sais c’est Cubataba qui achète le tabac, qui l’apporte à la fabrique et qui dit si tel ou tel cigare va être confectionné et donc je pense qu’ils veulent vraiment garder ce qui fait leur réputation depuis des années c

Barbãr Rouge

Barbãr Rouge Brasserie Lefevbre Si vous suivez le blog, vous connaissez déjà la blonde et l’amour que je lui porte. Et bien ce soir, je teste pour vous la Barbãr Rouge. Qui dit bière aux fruits, dit obligatoirement l’avis de ma fille. Ce n’est pas du tout du machisme ; non je ne pense pas que c’est une bière de femme, mais je reste persuadé que pour ce genre de bière, un avis féminin est important. Je ne ferai pas de grands discours sur l’étiquetage car bien qu’il soit rouge, il est fort semblable à celui de la Barbãr blonde. Une grosse différence attire quand même mon attention : si sur la blonde l’étiquette met en avant le fait que c’est une bière forte et au miel, ici le forte à disparu et au miel est remplacé par aromatisée au miel. Cela demande quelques explications et c'est Cécile F. (Responsable Marketing & Communication de la brasserie) qui va me les donner, il s'agit en fait d'un problème de législation :  Sur l'étiquette, il est indiqu

Praline au tabac Macanudo Inspirado Black

C’est lors d’une soirée ChezDan que j’ai eu l’occasion de découvrir cette praline très particulière, réalisée par Frédéric Doumont. Cet ancien chimiste reconverti en chocolatier a appris que Julien faisait une dégustation de rhum et cigares, cela lui a donné l’idée de développer une praline spéciale pour l’évènement. Il m’explique que c’est un vrai travail d’alchimiste qui a demandé plusieurs tests. Au début, il a travaillé avec le tabac du macanudo inspirado black gordito et le chocolat noir, mais le résultat n’était pas satisfaisant car le tabac se faisait sentir trop bas dans la gorge, cela était désagréable et pouvait même faire tousser. Fréderic a donc modifié son chocolat pour le remplacer par un chocolat au lait. Il a commencé par fumer sa crème puis a utilisé de l’infusion de feuilles de tabacs pour l’incorporer dans sa praline. Il me conseille de mettre tout en bouche, de prime abord la praline goûte simplement le bon chocolat mais quand il commen

Furia

Un nom qui a déjà fait couler beaucoup d’encre sur les réseaux sociaux, ce qui me fait penser aux 3 passoires de Socrate, mais le but de cet article n’est pas de polémiquer mais de vous faire découvrir cette marque. Cette gamme de 3 cigares est une nouvelle marque de Didier Houvenaghel (dh Boutique Cigars), déjà bien présent dans le monde du cigare avec des marques comme La Ley, La Preferida ou Nicarao, en collaboration avec Abdel Fernandez. Didier est aussi un fan de mythologie, comme on peut s’en rendre compte avec l’habillage de la boite de La Ley ou le choix du nom Nicarao. Il ne va pas déroger à la règle pour cette gamme. Furia, Déesses sombres à deux visages de la mythologie grecque, sont aussi connues sous le nom des Bienveillantes. Elles sont chargées d'exécuter la sentence des juges. Elles poursuivent les coupables avec acharnement et ne laissent aux criminels aucun repos, elles les tourmentent sans relâche.   Mais sont aussi protectrices