Gin Tonic(Nederlands)

 Gin TonicGin Tonic


Oorsprong

 De oorsprong van de jenever komt uit onze regio's (België - Nederland) omdat het afkomstig is van de jeneverbes die in onze regio bekend is. In de 16e eeuw creëerde dokter Sylvius moutwjin, een moutwijn met een mengsel van jeneverbessen.

De protestantse opstand in Nederland, Koningin Elisabeth 1 stuurt Engelse troepen. Soldaten zullen de jeneverbes ontdekken, die hier nog steeds op de markt is: Peket du Houyeu, Peterman, Bols...

Terug thuis presenteert hij het bijna als een toverdrankje dat soldaten moed geeft.

Gin zou een belangrijke drank worden in Engeland in de 17e eeuw toen het parlement de invoer van brandewijn verbood en iedere burger zijn eigen gin mocht produceren.

Naar aanleiding van de verwoestingen die de jeneverpopulatie heeft ondergaan, neemt het parlement maatregelen met betrekking tot de productie- en distillatiemethoden van jenever. 

In 1761 werd het Distilled London Dry Gin charter in het leven geroepen om de kwaliteit van het product te garanderen. Londen is slechts een herinnering aan de regio van herkomst van dit handvest.

In de 19e eeuw waren de Britse koloniën talrijk en werd er overal gin geëxporteerd. Als het werd gemaakt op basis van een recept dat werd gebruikt om kracht te geven, werd het tegelijkertijd ook verkocht in de apotheken om problemen met de spijsvertering, jicht en galstenen te behandelen.Gin Tonic


Een ander product dat tegenwoordig zeer bekend is in de apotheek als geneesmiddel, ik heb het niet over coca cola maar over tonicawater. De Britten die tijdens het Keizerrijk naar Azië en India reisden, beseften dat de kinine in deze tonicums hen voor een deel tegen malaria beschermde, zodat ze er een gewoonte van maakten om het met Gin te nemen. Dit leidde tot de geboorte van gin tonic.

De Amerikanen mengden Gin met Vermouth om de Martini te creëren.

Mijn ervaringGin Tonic


Toen ik jong was, zag je flessen Gordon London Dry Gin in alle drinkgelegenheden. Maar beetje bij beetje werden ze alleen maar tweede voor Peket en Whisky.

Begin jaren '90 zijn ze weer van kracht, maar vooral in Vlaanderen zal de heropleving van de jenever in Wallonië nog wat langer duren.

Deze opleving gaat ook gepaard met meer en meer uitgebreide gin. Distilleerders gebruiken nieuwe kruiden en specerijen. Ze creëren daarmee nieuwe smaken, om deze geest naar boven te halen en te voldoen aan de eisen van een goed opgeleide en meer gesofisticeerde clientèle. 

Wat is gin? 

Gin wordt gemaakt van een 96% neutrale agrarische alcohol, gemaakt van graanmeel, maïs 75%, rogge 10%, gerstemout 15%, of melasse, rode biet, aardappel, appel of suikerriet.

Deze zeer droge basisalcohol is op smaak gebracht met diverse kruiden en specerijen.

De jeneverbes moet de dominante smaak zijn. Koriander en Engelwortel zijn de noodzakelijke aroma's om een Gin te maken.Gin Tonic


Er zijn twee belangrijke methoden om gin te maken: Gedestilleerde gin: deze methode levert de hoogste kwaliteit gins op. De destillatie wordt uitgevoerd in batch in een traditionele aleboogstilleerketel. Deze krijgt nog steeds de neutrale alcohol, gereduceerd tot ongeveer 45-60 %. Zodra de alcohol aan de kook wordt gebracht, worden de dampen die eruit komen geïmpregneerd met aroma's, bessen en kruiden. De minder zuivere distillatiekop en -staart worden gerecycled en opnieuw gedistilleerd, terwijl de roosterkern naar het bottelcentrum wordt gestuurd om te worden verdund en gebotteld. 

Twee methoden van aromatisering :

Aromatisatie door middel van infusie: het principe bestaat erin om een katoenen zak met alle aroma's, jeneverbessen en specerijen op te hangen in de stille, boven de alcohol, of ze te deponeren in een "geperforeerde kamer" die ter hoogte van de hals van de aleboog is geïnstalleerd. Bij aanraking geven de alcoholische dampen een infuus en worden ze geïmpregneerd met de essences die vrijkomen door de aromaten.

Aromatisatie door maceratie: het principe bestaat erin de jeneverbessen, kruiden en specerijen rechtstreeks te macereren in een 45% neutrale alcohol, zodat ze vrij in de alcohol kunnen weken of ze 24 tot 48 uur in katoenen zakken kunnen worden geplaatst. Sommige distilleerderijen filteren het mengsel voor de distillatie om de kruiden van de alcohol te scheiden. Anderen distilleren het geheel en produceren een alcohol die bijzonder rijk is aan aroma's. 

Compound gin (samengestelde gin): deze techniek is gebaseerd op het mengen van een neutrale alcohol (meestal melasse) met ofwel een ginsmaakconcentraat (koude samenstelling) of kunstmatige essences van jeneverbessen, kruiden en aromaten (samengestelde essence). Deze methode houdt geen herdistillatie in. Het wordt vooral gebruikt voor de bereiding van gin voor massaconsumptie. 

London Gin of London Dry Gin zijn gedistilleerde gin waaraan geen kunstmatige elementen (aroma's of kleurstoffen) mogen worden toegevoegd, behalve suiker in welbepaalde verhoudingen (maximaal 0,1 g per liter eindproduct). Het blijft tot op de dag van vandaag de meest gebruikte methode ter wereld.

Eenmaal gedistilleerd laat men de alcohol een paar uur staan in een vat, waarna het alcoholgehalte geleidelijk wordt verlaagd door verdunning tot de gewenste graad. Om gin te hebben is een minimum alcoholpercentage van 37,5% vereist.

Het wordt geconsumeerd in een cocktail of met tonic. 

Gezien het groeiende succes van gin, zijn we ook ver verwijderd van de Schweppes Indian Tonic (opgericht in 1870), dit bedrijf en anderen maken nu tonicums die steeds meer op smaak worden gebracht om gins te begeleiden. Daarnaast ontwikkelt zich een andere trend, die van respect voor de distilleerder die verfijnde aroma's heeft ontwikkeld, wat betekent dat ze hun gins op de markt brengen of drinken met de basistonic: de Indische Tonic. 

Tot slot: om een jenever te hebben, heb je graanalcohol of melassebiet, aardappel, appel of suikerriet nodig.

Het alcoholgehalte moet ten minste 37,5% bedragen.

Jeneverbes, Koriander en Engelwortel zijn de drie verplichte aroma's voor de uitwerking van een Gin. Maar er komen steeds meer kruiden in jenever voor, ik geef je er een paar: sinaasappel- en citroenschil, iriswortel, kaneel, amandel, zoethout... 

De firma Schweppes heeft een eigen recept voor gin en tonic: 

Schenk de jenever in een glas dat gevuld is met ijsblokjes. Knijp in een wig van kalk en gooi het in het glas. Dekking met Schweppes Indian Tonic. 

Tips: Voeg komkommer toe aan het glas voor de versheid, het combineert bijzonder goed met Hendrick's gin. Gebruik een paar rozemarijnbladeren voor een unieke smaakbeleving.

INGREDIENTS

- 50 ml jenever

- 1 limoenwig

- Dekking met Schweppes Indian Tonic 

De ontwikkeling van dit artikel is gebaseerd op de BORDEAUX ACADEMY ITS cursussen.Commentaires