Accéder au contenu principal

Gin App’ (Nederlands)

Gin App’

Les Apéros de Philomènegin app'


Het is aan de kant van de Vieux-Genappe dat men deze artisanale likeurfabriek vindt die uitgebaat wordt door Pascal Lorie (een bekende naam in de wereld van de Belgische sigaren). 

Hij heeft dit bedrijf niet opgericht, maar is in 2014 eigenaar geworden met de deal om hulp en advies te krijgen van de voormalige baas terwijl Pascal zijn handen uit de mouwen steekt.

In 2015, aan het einde van een huurcontract, besluit hij de slijterij te verhuizen naar een meer glimmende omgeving voor zijn klompje, zoals hij zelf zo mooi zegt.

Het bedrijf is nu gevestigd in een prachtige omgeving (een schuur uit 1707), in een meer centrale, gemakkelijker toegankelijke omgeving.

Het is daar dat Pascal uitrust met het bereiden van deze flesjes die ik bijna zou willen vergelijken met elixers van geneeskrachtige planten. Trouwens, voor de goede orde, Philomène is een oma zoals wij thuis zouden zeggen, een kleine herinnering aan onze goede oude remedies van grootmoeder.

Er is peket, fruitwijn, kruidenaperitieven en gin.

Zoals ik in mijn artikel over Gin Tonic zeg, mag de benaming dan Engels zijn, de ontdekking en de creatie ervan is Belgisch-Nederlands aangezien wij de eerste drank op basis van jeneverbes hebben gecreëerd. Aangezien we in de recepten die aan Pascal zijn doorgegeven dus veel Peket aantreffen, is het normaal dat hij ook Gin maakt. Bovendien blijft dit product thuis zelfgemaakt.Les Apéros de Philomène


Gin is precies wat me interesseert, Pascal heeft me al verteld dat deze gemaakt is met een infusie van planten in alcohol. Het is dus geen distillatie, Les Apéros de Philomène distilleren niet maar doen aan maceratie of infusie. 

Ik heb een doorzichtige fles van 50 cl voor 40% ALC, hij is gesloten met een schroefdop. Bovenaan staat het jenevermerk App', voor Genappe, een herinnering aan zijn Belgische oorsprong met de zwarte, gele, rode en Belgische jenever. Ik kan eindelijk lezen dat het gemaakt is door La Terre est bleue comme une orange. Dit vereist een verklaring: Pascal heeft een lange achtergrond in marketing en het was met dit bedrijf dat hij Les Apéros de Philomène kocht. Ik laat het aan Pascal over om de keuze van deze naam uit te leggen als u ooit zijn slijterij bezoekt.

Op de neus is er geen probleem, ik voel me goed in een gin met zijn karakteristieke jeneverbesgeur.

Ik begin met een zuivere proeverij, de jeneverbes en koriander bedekken mijn gehemelte direct gevolgd door een bloemige sensatie waarin ik direct de roos herken.  Het gegevensblad zegt me dat de andere plant de papaver is.

Aan het einde van de mond vind ik jenever, deze zoet-alcoholische kant van de planten-alcohol bevalt me enorm. Zoals hij het zo goed heeft uitgelegd aan On n'est pas des pigeons, speelt hij niet de tovenaarsleerling, gaat hij niet zelf de planten plukken, maar doet hij een beroep op erkende kruidendokters.

Ga richting Amay voor de mening van een van mijn favoriete fijnproevers, met Wendy doen we de ervaring van pure gin over en ze is in een keer veroverd.

De volgende test zal worden gedaan met bruisend water, ja ik weet dat het speciaal is maar we wilden het plezier verlengen zonder de bitterheid van tonic mee te brengen.camacho liberty


Ook hier wordt de degustatie zeer gewaardeerd en interessant, ik maak van de gelegenheid gebruik om mijn drankje te delen met een Camacho Liberty 2019. 

De sigaar met oude tabakken gaat goed samen met gin, hij neemt niet de overhand en zelfs de bloemige kant van gin brengt een vochtinbrengende kant in mijn proeverij.

Tot besluit: ik heb een bijzondere bloemige Gin die de gebruikelijke associaties zoals citrusvruchten, diverse vruchten... een gin die even goed puur is als in gin tonic.gin tonic


Trouwens, ik zal je een recept geven. 

5cl gin

15 cl Ferver Tree Mediterrane tonic

2 plakjes komkommers

4 jeneverbessen

En ijs.

Deze wordt verkocht voor 29 euro

Als u meer wilt weten, nodig ik u uit om de website of de Facebook-pagina te bezoeken.


Ik laat u achter met een kleine video van Pascal waarin hij een deel van zijn wetenschap uitlegt en nog beter moedig ik u aan om een rondleiding te nemen op de plaats. 

Hoe dan ook, zodra ik kan zal ik een bezoek organiseren en als het mooi weer is en je kunt buiten een goede sigaar roken, dan is het zeker een aanrader. 

Philomena's Aperitifs

Brusselsesteenweg 60, 1472 Genappe

Tussen het schrijven van dit artikel en het versturen ervan naar de corrector, verneem ik dat Les Apéros de Philomène zoals velen getroffen zijn door de gezondheidscrisis en dat de annulering van de kerstmarkten een dood verlies was voor de baas van het bedrijf, zodat hij ergens moest snijden en in plaats van het te doen op de kwaliteit en/of de keuze van dranken, verkoos hij zijn ruimte te beperken en dus is er voorlopig geen museum en bezoek meer in de schuur. Maar geen paniek, hij is nog steeds zeer actief op zijn webwinkel en ik ben er zeker van dat de grote jeneverbesliefhebbers die u bent hun geluk zullen vinden.


Commentaires

Posts les plus consultés de ce blog

Perla de Calvano Robusto Explications officielles de la société J. Cortès concernant son premier cigare roulé à la main : "Provenant du Nicaragua et plus particulièrement de la vallée d’Esteli, Perla de Calvano incarne la tradition, la qualité et le savoir-faire d’un terroir devenu spécialiste du cigare fait main. La vallée d’Esteli, capitale nicaraguayenne du cigare, profite d’une terre riche, d’un climat propice mais aussi et surtout du savoir-faire des producteurs cubains venus dans les années 60 avec leurs graines et leurs plantes de tabac. Pour la fabrication des cigares Perla de Calvano, seules les plus belles feuilles sont sélectionnées et cueillies à la main pour en faire un cigare d’exception. Les Perla de Calvano sont fabriqués à la main selon les méthodes traditionnelles maîtrisées à la perfection par des rouleurs de cigares expérimentés de la région d’Esteli. Le résultat est à la hauteur : un cigare unique aux arômes ronds et intenses qui évolue

Le Bouton d’Or

Le Bouton d’Or C’est chez Christophe P. (JPP Cigares) que j’ai rencontré ce grand barbu pour la première fois, de suite il m’a fait penser au film Le Dernier Trappeur, cet homme des bois dans le bon sens du terme, proche de la nature et dans le respect de celle-ci. C’est ainsi que j’ai appris que cet amateur de cigares et de whiskys était le propriétaire du restaurant Le Bouton d’Or. J’ai donc décidé de lui rendre une petite visite avec quelques amis. Nous y avons fait la connaissance de Florence, l’épouse et partenaire de Roch. Dans le restaurant c’est simple, Roch en cuisine et Florence en salle. Celui-ci est pourvu d’un assez grand parking, ce qui est intéressant vu le trafic et le peu de place sur la chaussée. Dans le restaurant c’est simple, Roch en cuisine et Florence en salle. Celui-ci est pourvu d’un assez grand parking, ce qui est intéressant vu le trafic et le peu de place sur la chaussée. La salle est cosy, avec son mélange de

The Black Label Morphine Vintage 2020 Lancero (Nederlands)

The Black Label Morphine Vintage 2020 Lancero Zoals ik in een ander artikel al zei, de oprichter van dit merk heeft een eigenzinnige geest. Dit moet het geval zijn om de naam Morphine te geven aan een van zijn gamma's, onnodig te zeggen dat het zowel in de Verenigde Staten als hier tot controverse heeft geleid. Maar laten we positief zijn, zeker als deze sigaar net zo goed aan mijn verwachtingen voldoet als de Last Rites.   Ik ben verbijsterd door de donkere kleur van de wikkel en door de ruwe en niet vette wikkel, alsof James Brown eens te meer zijn afstandelijkheid ten opzichte van de andere producenten wilde tonen.   Ik word onmiddellijk aangetrokken door de ring die mijn proeverij van de dag siert. Het intrigeert me, het lijkt veranderd te zijn.   Na wat onderzoek ontdekte ik dat deze vintage editie in feite de 7e editie van de reeks is en dat James de gelegenheid wilde markeren. Om te beginnen ontwierp hij nieuwe illustraties. We zitten niet meer in de doodskop met gek

CAO Amazon Basin Extra Añejo

CAO Amazon Basin Extra Añejo C’est en 2017 que la folle aventure STG en Amazonie a commencé avec la version CAO Amazon Basin. Pour ceux qui s’en souviennent, la Belgique a été ignorée un moment de ce lancement ; puis quelques privilégiés ou rapides en réaction ont pu en déguster quelques-uns, car la direction belge a récupéré des boites du marché américain. Depuis nous sommes dans le planning de distribution, mais vu le nombre limité de boites, elles sont uniquement disponibles dans les 28 magasins PartnerShip. Nous avons donc eu la chance de découvrir les versions suivantes : CAO Amazon Fumo em Corda, le CAO Amazon Anaconda et le CAO Orellana. Aujourd’hui c’est la toute nouvelle gamme que je vais avoir le plaisir de vous faire découvrir. Dans un premier temps, je ne vois pas de changements, puisqu’une partie de la tripe est toujours le tabac Bragança ; tabac que General Cigar Co. tire de la forêt amazonienne, qui est toujours récolté une fois tous les 3 ans et qui sort d’Ama

Cigares linéaires ou pas ?

Cigares linéaires ou pas ? Trois tiers contre le reste du monde Depuis un certain temps je vois une guéguerre sur les réseaux sociaux (principalement Facebook) ou même sur certains blogs. La phrase que je retrouve régulièrement est ce cigare est trop linéaire. Cela m’a fait penser à un échange avec Henke Kelner (Master Blender pour la Maison Davidoff), il disait ceci : le monde change, les hommes changent, il n’y a pas de raison que le fumeur ne change pas. Cela pour expliquer pourquoi il faisait des cigares de plus en plus linéaires. Mais que pensent les autres personnes travaillant dans le monde du cigare ? J’ai commencé par demander à Marc De Coen (Cubacigar Benelux) : Je pense que c’est une volonté de Habanos, la marque de fabrique de Cuba. Tu sais c’est Cubataba qui achète le tabac, qui l’apporte à la fabrique et qui dit si tel ou tel cigare va être confectionné et donc je pense qu’ils veulent vraiment garder ce qui fait leur réputation depuis des années c