Gin App’ (Nederlands)

Gin App’

Les Apéros de Philomènegin app'


Het is aan de kant van de Vieux-Genappe dat men deze artisanale likeurfabriek vindt die uitgebaat wordt door Pascal Lorie (een bekende naam in de wereld van de Belgische sigaren). 

Hij heeft dit bedrijf niet opgericht, maar is in 2014 eigenaar geworden met de deal om hulp en advies te krijgen van de voormalige baas terwijl Pascal zijn handen uit de mouwen steekt.

In 2015, aan het einde van een huurcontract, besluit hij de slijterij te verhuizen naar een meer glimmende omgeving voor zijn klompje, zoals hij zelf zo mooi zegt.

Het bedrijf is nu gevestigd in een prachtige omgeving (een schuur uit 1707), in een meer centrale, gemakkelijker toegankelijke omgeving.

Het is daar dat Pascal uitrust met het bereiden van deze flesjes die ik bijna zou willen vergelijken met elixers van geneeskrachtige planten. Trouwens, voor de goede orde, Philomène is een oma zoals wij thuis zouden zeggen, een kleine herinnering aan onze goede oude remedies van grootmoeder.

Er is peket, fruitwijn, kruidenaperitieven en gin.

Zoals ik in mijn artikel over Gin Tonic zeg, mag de benaming dan Engels zijn, de ontdekking en de creatie ervan is Belgisch-Nederlands aangezien wij de eerste drank op basis van jeneverbes hebben gecreëerd. Aangezien we in de recepten die aan Pascal zijn doorgegeven dus veel Peket aantreffen, is het normaal dat hij ook Gin maakt. Bovendien blijft dit product thuis zelfgemaakt.Les Apéros de Philomène


Gin is precies wat me interesseert, Pascal heeft me al verteld dat deze gemaakt is met een infusie van planten in alcohol. Het is dus geen distillatie, Les Apéros de Philomène distilleren niet maar doen aan maceratie of infusie. 

Ik heb een doorzichtige fles van 50 cl voor 40% ALC, hij is gesloten met een schroefdop. Bovenaan staat het jenevermerk App', voor Genappe, een herinnering aan zijn Belgische oorsprong met de zwarte, gele, rode en Belgische jenever. Ik kan eindelijk lezen dat het gemaakt is door La Terre est bleue comme une orange. Dit vereist een verklaring: Pascal heeft een lange achtergrond in marketing en het was met dit bedrijf dat hij Les Apéros de Philomène kocht. Ik laat het aan Pascal over om de keuze van deze naam uit te leggen als u ooit zijn slijterij bezoekt.

Op de neus is er geen probleem, ik voel me goed in een gin met zijn karakteristieke jeneverbesgeur.

Ik begin met een zuivere proeverij, de jeneverbes en koriander bedekken mijn gehemelte direct gevolgd door een bloemige sensatie waarin ik direct de roos herken.  Het gegevensblad zegt me dat de andere plant de papaver is.

Aan het einde van de mond vind ik jenever, deze zoet-alcoholische kant van de planten-alcohol bevalt me enorm. Zoals hij het zo goed heeft uitgelegd aan On n'est pas des pigeons, speelt hij niet de tovenaarsleerling, gaat hij niet zelf de planten plukken, maar doet hij een beroep op erkende kruidendokters.

Ga richting Amay voor de mening van een van mijn favoriete fijnproevers, met Wendy doen we de ervaring van pure gin over en ze is in een keer veroverd.

De volgende test zal worden gedaan met bruisend water, ja ik weet dat het speciaal is maar we wilden het plezier verlengen zonder de bitterheid van tonic mee te brengen.camacho liberty


Ook hier wordt de degustatie zeer gewaardeerd en interessant, ik maak van de gelegenheid gebruik om mijn drankje te delen met een Camacho Liberty 2019. 

De sigaar met oude tabakken gaat goed samen met gin, hij neemt niet de overhand en zelfs de bloemige kant van gin brengt een vochtinbrengende kant in mijn proeverij.

Tot besluit: ik heb een bijzondere bloemige Gin die de gebruikelijke associaties zoals citrusvruchten, diverse vruchten... een gin die even goed puur is als in gin tonic.gin tonic


Trouwens, ik zal je een recept geven. 

5cl gin

15 cl Ferver Tree Mediterrane tonic

2 plakjes komkommers

4 jeneverbessen

En ijs.

Deze wordt verkocht voor 29 euro

Als u meer wilt weten, nodig ik u uit om de website of de Facebook-pagina te bezoeken.


Ik laat u achter met een kleine video van Pascal waarin hij een deel van zijn wetenschap uitlegt en nog beter moedig ik u aan om een rondleiding te nemen op de plaats. 

Hoe dan ook, zodra ik kan zal ik een bezoek organiseren en als het mooi weer is en je kunt buiten een goede sigaar roken, dan is het zeker een aanrader. 

Philomena's Aperitifs

Brusselsesteenweg 60, 1472 Genappe

Tussen het schrijven van dit artikel en het versturen ervan naar de corrector, verneem ik dat Les Apéros de Philomène zoals velen getroffen zijn door de gezondheidscrisis en dat de annulering van de kerstmarkten een dood verlies was voor de baas van het bedrijf, zodat hij ergens moest snijden en in plaats van het te doen op de kwaliteit en/of de keuze van dranken, verkoos hij zijn ruimte te beperken en dus is er voorlopig geen museum en bezoek meer in de schuur. Maar geen paniek, hij is nog steeds zeer actief op zijn webwinkel en ik ben er zeker van dat de grote jeneverbesliefhebbers die u bent hun geluk zullen vinden.


Commentaires