Accéder au contenu principal

Oliva Serie V Melanio Toro Grande Edición Limitada 2020 (Nederlands)

Oliva Serie V Melanio

Toro Grande

Edición Limitada 2020Oliva


Wow ik denk dat we weer eens verwend worden door Oliva met deze Limited Edition 2020.

De Oliva Company (Cortes) heeft het goede besluit genomen om ons elk jaar een Melanio te brengen, genoemd naar de stichtende vader, Edición Limitada, en dit is voor mij een must geworden omdat ik nooit teleurgesteld ben geweest in deze serie.Oliva

Oliva


Voor 2020 hebben we recht op een aantrekkelijke zwarte en gouden verpakking met informatie over het assortiment, de serie en de module. Het is verzegeld met een prachtige sticker met een reliëflook en afgewerkt met vergulding in reliëf. 

Men zou de verpakking bijna intact willen laten.Oliva


In deze doos vinden we de gelakte houten doos met zijn specifieke kleur aan het assortiment.Oliva

De 10 sigaren worden op hun plaats gehouden door een rood lint dat de naam van het assortiment en de serie herhaalt. Dit is bedekt met een transparante papierbescherming, het is heetbedrukt in een zwarte kleur met gouden inscripties en watermerken van tabaksbladeren. 

Er is geen twijfel mogelijk, we zitten goed in een luxe editie van het merk Oliva.

Dus ik neem een sigaar uit zijn cellofaan om mijn onderzoek voort te zetten voordat ik naar de heilige der heiligen, de proeverij, ga.

De eerste constatering is dat het bedrijf voor deze editie terug is gekomen op een ronde vitola. De wikkel is olieachtig en van zeer mooie fabricage.Oliva


Het is versierd met de twee klassieke ringen van Oliva V Melanio en een voetbeschermer van stof in reliëf uit 2020. 

Na een moment van bezinning op de cape maak ik me klaar voor de snijceremonie, dit keer neem ik een rechte snede die voor mij een zeer aangenaam rookmoment vrijmaakt en (omdat ik nogal snel rook, soms te veel) me toelaat om mijn proeverijen tot op de bodem uit te diepen zonder te ontgassen.

Rauw, ik ben goed in een Nicaragua met zijn gepeperde kant, vergezeld van chocolade en ceder...

De ontsteking gebeurt perfect met een vrij overvloedige rook die mijn proeflokaal vult.

Het begin wordt rustig gedaan tussen de zwarte peper, het chocoladekoekje, een vleugje kaneel... Ik heb het soort sigaar in mijn handen dat me na een paar soesjes zegt dat ik een geweldige tijd ga hebben.Oliva

Oliva


Ik deel het met een Tripick 8 terwijl een vriend het deelt met een Tripick 6. Ik vind dat de bitterheid van mijn bier en de kruiden zich perfect mengen met de smaken van mijn sigaar. 

We zijn het erover eens dat de complexiteit van onze Oliva adembenemend is.

Ik heb nu een duidelijke herinnering aan moutige zoetheid, geroosterde noten en zwarte peper en chocoladekoekjes.

Dat is alles wat ik nodig heb om op te stijgen en op zoek te gaan naar mijn herinneringen. Ik vind mezelf in Essaouira omdat mijn sigaar me doet denken aan de gedroogde dadels die ik met mijn khouya op het terras op de terugweg van de Berbermarkt proefde.

De print van mijn vitola is netjes en perfect, de compacte as is een mooie lichtgrijze bijna witte. De rook is vrij overvloedig en laat een zeer aangenaam en lang moment in de mond achter.

Mijn proeverij heeft een middelmatige kracht en toch heeft het een volwaardig aspect. Ja, je moet een groot verschil maken tussen de kracht en de smaken.

De peper wordt rood, alles bij elkaar genomen was het lang rood. Een kruidige en aanhoudende peper, die hier en daar en stiekem vergezeld gaat van een vleugje kruidnagel, chilipeper die allemaal magisch bedekt zijn met romige en chocoladeachtige zoetheid en zelfs met cacao.

Langzaam komt mijn vitola aan het einde van zijn leven, degene waar de kont zal terugkeren naar Moeder Aarde, maar daarvoor laat hij nog steeds een indruk van citrusvruchten los en geeft hij zijn laatste ademtocht in een aspect van edel hout zacht aanvoelt als een notenhouten dashboard met zijn zeer bijzondere essentiële oliën en zachtheid die hem zijn letters van adel geven.

Mijn proeverijen (drie) vonden plaats op Toro Grande sigaren van 15,24 cm voor een cepo van 54.

Het is een 100% Oliva, maar geen puros.

Dekblad : Sumatra (Ecuador, Oliva boerderijen)

Omblad : Nicaragua

Vulling : Nicaragua (met een grote meerderheid van Jalapa-tabakken voor hun smaak en het mildere, meer genuanceerde sterkteprofiel)

Tot slot: laten we chauvinistisch zijn, we zijn trots dat we in België het geluk hebben dat het Huis van Oliva in de portefeuille van een Belgische familie zit, ook al heeft Fred Vandermarliere het liever over een geweldige samenwerking. Ik denk oprecht dat deze gelimiteerde editie van jaar tot jaar een must wordt, omdat het altijd anders is (en in de filosofie van Oliva Melanio blijft), maar nooit teleurgesteld.

Deze sigaar is middelmatig van smaak en meer dan aangenaam, het is slechts een toverstokje om dit resultaat te bereiken. Dankzij de Masters Blenders. Ik denk dat ik mijn sigaar gevonden heb om Alban Arthan, Yule, de terugkeer van het licht te vieren.

Mijn lieve lezers, ik kan jullie alleen maar uitnodigen om naar jullie civets te gaan om jullie eigen indruk te maken op dit kleine juweeltje van smaken. Stel het niet uit, want zoals bij elke gelimiteerde oplage zijn er maar 3000 dozen.

Prijs op het moment van schrijven: 20 euro.


Commentaires

Posts les plus consultés de ce blog

Perla de Calvano Robusto Explications officielles de la société J. Cortès concernant son premier cigare roulé à la main : "Provenant du Nicaragua et plus particulièrement de la vallée d’Esteli, Perla de Calvano incarne la tradition, la qualité et le savoir-faire d’un terroir devenu spécialiste du cigare fait main. La vallée d’Esteli, capitale nicaraguayenne du cigare, profite d’une terre riche, d’un climat propice mais aussi et surtout du savoir-faire des producteurs cubains venus dans les années 60 avec leurs graines et leurs plantes de tabac. Pour la fabrication des cigares Perla de Calvano, seules les plus belles feuilles sont sélectionnées et cueillies à la main pour en faire un cigare d’exception. Les Perla de Calvano sont fabriqués à la main selon les méthodes traditionnelles maîtrisées à la perfection par des rouleurs de cigares expérimentés de la région d’Esteli. Le résultat est à la hauteur : un cigare unique aux arômes ronds et intenses qui évolue

Le Bouton d’Or

Le Bouton d’Or C’est chez Christophe P. (JPP Cigares) que j’ai rencontré ce grand barbu pour la première fois, de suite il m’a fait penser au film Le Dernier Trappeur, cet homme des bois dans le bon sens du terme, proche de la nature et dans le respect de celle-ci. C’est ainsi que j’ai appris que cet amateur de cigares et de whiskys était le propriétaire du restaurant Le Bouton d’Or. J’ai donc décidé de lui rendre une petite visite avec quelques amis. Nous y avons fait la connaissance de Florence, l’épouse et partenaire de Roch. Dans le restaurant c’est simple, Roch en cuisine et Florence en salle. Celui-ci est pourvu d’un assez grand parking, ce qui est intéressant vu le trafic et le peu de place sur la chaussée. Dans le restaurant c’est simple, Roch en cuisine et Florence en salle. Celui-ci est pourvu d’un assez grand parking, ce qui est intéressant vu le trafic et le peu de place sur la chaussée. La salle est cosy, avec son mélange de

The Black Label Morphine Vintage 2020 Lancero (Nederlands)

The Black Label Morphine Vintage 2020 Lancero Zoals ik in een ander artikel al zei, de oprichter van dit merk heeft een eigenzinnige geest. Dit moet het geval zijn om de naam Morphine te geven aan een van zijn gamma's, onnodig te zeggen dat het zowel in de Verenigde Staten als hier tot controverse heeft geleid. Maar laten we positief zijn, zeker als deze sigaar net zo goed aan mijn verwachtingen voldoet als de Last Rites.   Ik ben verbijsterd door de donkere kleur van de wikkel en door de ruwe en niet vette wikkel, alsof James Brown eens te meer zijn afstandelijkheid ten opzichte van de andere producenten wilde tonen.   Ik word onmiddellijk aangetrokken door de ring die mijn proeverij van de dag siert. Het intrigeert me, het lijkt veranderd te zijn.   Na wat onderzoek ontdekte ik dat deze vintage editie in feite de 7e editie van de reeks is en dat James de gelegenheid wilde markeren. Om te beginnen ontwierp hij nieuwe illustraties. We zitten niet meer in de doodskop met gek

CAO Amazon Basin Extra Añejo

CAO Amazon Basin Extra Añejo C’est en 2017 que la folle aventure STG en Amazonie a commencé avec la version CAO Amazon Basin. Pour ceux qui s’en souviennent, la Belgique a été ignorée un moment de ce lancement ; puis quelques privilégiés ou rapides en réaction ont pu en déguster quelques-uns, car la direction belge a récupéré des boites du marché américain. Depuis nous sommes dans le planning de distribution, mais vu le nombre limité de boites, elles sont uniquement disponibles dans les 28 magasins PartnerShip. Nous avons donc eu la chance de découvrir les versions suivantes : CAO Amazon Fumo em Corda, le CAO Amazon Anaconda et le CAO Orellana. Aujourd’hui c’est la toute nouvelle gamme que je vais avoir le plaisir de vous faire découvrir. Dans un premier temps, je ne vois pas de changements, puisqu’une partie de la tripe est toujours le tabac Bragança ; tabac que General Cigar Co. tire de la forêt amazonienne, qui est toujours récolté une fois tous les 3 ans et qui sort d’Ama

Cigares linéaires ou pas ?

Cigares linéaires ou pas ? Trois tiers contre le reste du monde Depuis un certain temps je vois une guéguerre sur les réseaux sociaux (principalement Facebook) ou même sur certains blogs. La phrase que je retrouve régulièrement est ce cigare est trop linéaire. Cela m’a fait penser à un échange avec Henke Kelner (Master Blender pour la Maison Davidoff), il disait ceci : le monde change, les hommes changent, il n’y a pas de raison que le fumeur ne change pas. Cela pour expliquer pourquoi il faisait des cigares de plus en plus linéaires. Mais que pensent les autres personnes travaillant dans le monde du cigare ? J’ai commencé par demander à Marc De Coen (Cubacigar Benelux) : Je pense que c’est une volonté de Habanos, la marque de fabrique de Cuba. Tu sais c’est Cubataba qui achète le tabac, qui l’apporte à la fabrique et qui dit si tel ou tel cigare va être confectionné et donc je pense qu’ils veulent vraiment garder ce qui fait leur réputation depuis des années c