Oliva Serie V Melanio Toro Grande Edición Limitada 2020 (Nederlands)

Oliva Serie V Melanio

Toro Grande

Edición Limitada 2020Oliva


Wow ik denk dat we weer eens verwend worden door Oliva met deze Limited Edition 2020.

De Oliva Company (Cortes) heeft het goede besluit genomen om ons elk jaar een Melanio te brengen, genoemd naar de stichtende vader, Edición Limitada, en dit is voor mij een must geworden omdat ik nooit teleurgesteld ben geweest in deze serie.Oliva

Oliva


Voor 2020 hebben we recht op een aantrekkelijke zwarte en gouden verpakking met informatie over het assortiment, de serie en de module. Het is verzegeld met een prachtige sticker met een reliëflook en afgewerkt met vergulding in reliëf. 

Men zou de verpakking bijna intact willen laten.Oliva


In deze doos vinden we de gelakte houten doos met zijn specifieke kleur aan het assortiment.Oliva

De 10 sigaren worden op hun plaats gehouden door een rood lint dat de naam van het assortiment en de serie herhaalt. Dit is bedekt met een transparante papierbescherming, het is heetbedrukt in een zwarte kleur met gouden inscripties en watermerken van tabaksbladeren. 

Er is geen twijfel mogelijk, we zitten goed in een luxe editie van het merk Oliva.

Dus ik neem een sigaar uit zijn cellofaan om mijn onderzoek voort te zetten voordat ik naar de heilige der heiligen, de proeverij, ga.

De eerste constatering is dat het bedrijf voor deze editie terug is gekomen op een ronde vitola. De wikkel is olieachtig en van zeer mooie fabricage.Oliva


Het is versierd met de twee klassieke ringen van Oliva V Melanio en een voetbeschermer van stof in reliëf uit 2020. 

Na een moment van bezinning op de cape maak ik me klaar voor de snijceremonie, dit keer neem ik een rechte snede die voor mij een zeer aangenaam rookmoment vrijmaakt en (omdat ik nogal snel rook, soms te veel) me toelaat om mijn proeverijen tot op de bodem uit te diepen zonder te ontgassen.

Rauw, ik ben goed in een Nicaragua met zijn gepeperde kant, vergezeld van chocolade en ceder...

De ontsteking gebeurt perfect met een vrij overvloedige rook die mijn proeflokaal vult.

Het begin wordt rustig gedaan tussen de zwarte peper, het chocoladekoekje, een vleugje kaneel... Ik heb het soort sigaar in mijn handen dat me na een paar soesjes zegt dat ik een geweldige tijd ga hebben.Oliva

Oliva


Ik deel het met een Tripick 8 terwijl een vriend het deelt met een Tripick 6. Ik vind dat de bitterheid van mijn bier en de kruiden zich perfect mengen met de smaken van mijn sigaar. 

We zijn het erover eens dat de complexiteit van onze Oliva adembenemend is.

Ik heb nu een duidelijke herinnering aan moutige zoetheid, geroosterde noten en zwarte peper en chocoladekoekjes.

Dat is alles wat ik nodig heb om op te stijgen en op zoek te gaan naar mijn herinneringen. Ik vind mezelf in Essaouira omdat mijn sigaar me doet denken aan de gedroogde dadels die ik met mijn khouya op het terras op de terugweg van de Berbermarkt proefde.

De print van mijn vitola is netjes en perfect, de compacte as is een mooie lichtgrijze bijna witte. De rook is vrij overvloedig en laat een zeer aangenaam en lang moment in de mond achter.

Mijn proeverij heeft een middelmatige kracht en toch heeft het een volwaardig aspect. Ja, je moet een groot verschil maken tussen de kracht en de smaken.

De peper wordt rood, alles bij elkaar genomen was het lang rood. Een kruidige en aanhoudende peper, die hier en daar en stiekem vergezeld gaat van een vleugje kruidnagel, chilipeper die allemaal magisch bedekt zijn met romige en chocoladeachtige zoetheid en zelfs met cacao.

Langzaam komt mijn vitola aan het einde van zijn leven, degene waar de kont zal terugkeren naar Moeder Aarde, maar daarvoor laat hij nog steeds een indruk van citrusvruchten los en geeft hij zijn laatste ademtocht in een aspect van edel hout zacht aanvoelt als een notenhouten dashboard met zijn zeer bijzondere essentiële oliën en zachtheid die hem zijn letters van adel geven.

Mijn proeverijen (drie) vonden plaats op Toro Grande sigaren van 15,24 cm voor een cepo van 54.

Het is een 100% Oliva, maar geen puros.

Dekblad : Sumatra (Ecuador, Oliva boerderijen)

Omblad : Nicaragua

Vulling : Nicaragua (met een grote meerderheid van Jalapa-tabakken voor hun smaak en het mildere, meer genuanceerde sterkteprofiel)

Tot slot: laten we chauvinistisch zijn, we zijn trots dat we in België het geluk hebben dat het Huis van Oliva in de portefeuille van een Belgische familie zit, ook al heeft Fred Vandermarliere het liever over een geweldige samenwerking. Ik denk oprecht dat deze gelimiteerde editie van jaar tot jaar een must wordt, omdat het altijd anders is (en in de filosofie van Oliva Melanio blijft), maar nooit teleurgesteld.

Deze sigaar is middelmatig van smaak en meer dan aangenaam, het is slechts een toverstokje om dit resultaat te bereiken. Dankzij de Masters Blenders. Ik denk dat ik mijn sigaar gevonden heb om Alban Arthan, Yule, de terugkeer van het licht te vieren.

Mijn lieve lezers, ik kan jullie alleen maar uitnodigen om naar jullie civets te gaan om jullie eigen indruk te maken op dit kleine juweeltje van smaken. Stel het niet uit, want zoals bij elke gelimiteerde oplage zijn er maar 3000 dozen.

Prijs op het moment van schrijven: 20 euro.


Commentaires