Deanston 13 ans 2007 (Nederlands)

Deanston 13 ans 2007

Signatory VintageSignatory


Het is Frédéric M. die me deze whisky heeft doen ontdekken en ik dank hem daarvoor.
De Deanston distilleerderij, die gelegen is in de Schotse Highland regio, produceert hoofdzakelijk whisky's voor blends, cream whiskies... Maar ± 15% van de productie wordt bewaard en verkocht als Single Malt.

Ik heb in mijn hand een fles die door Signatory is geselecteerd en gebotteld voor zijn Belgische en Luxemburgse partners.

Op de doorzichtige fles zit een groot, gebroken wit etiket met rode en zwarte opschriften.


signatory


Laten we dit etiket eens nader bekijken. 

Het vertelt ons dat de whisky deel uitmaakt van een collectie van niet gekoelde gefilterde whisky. Dat het gebotteld is door Signatory vintage, dat het gedistilleerd is door de Deanston distilleerderij. Dat het een Schotse Single Malt is uit de Highland regio. 

Onderaan worden we herinnerd aan de naam en voor wie het gebotteld werd.

In een kader dat mijn aandacht trekt, kan ik meer technische informatie lezen, die echter niet zonder belang is.

Ik verneem dat mijn fles 503 is van de slechts 851, dat de whisky gerijpt is in first fill sherry vaten. Dat hij 13 jaar oud is, de datum van distillatie, de datum van botteling en het vatnummer.

Tot slot nog een zin: Door het ontbreken van koude filtratie kan deze whisky troebel worden als hij op een koele plaats wordt bewaard. Het is zowel voller als smaakvoller, het is 46% ABV, 70cl en is kleurloos.

Het is tijd voor mij om over te gaan tot het eigenlijke proeven.

In de neus: hij is rond en geeft al een mooie reeks aroma's af, zoals rood fruit en zoethout, maar ik ben nogal verrast door het gebrek aan sherry.

In de mond: ik heb de sensatie van een romige vloeistof met deze keer iets meer uitgesproken tonen van Sherry, die echter absoluut niet de overhand nemen. Ik vind ook een sinaasappel-chocolade aspect, een vleugje bitterheid en een beetje peper.

Afdronk: Een mooie lange afdronk met een whisky die peper, zoethout en een delicate zoetheid van sherry mengt.signatory


Deze proeverij heb ik gedeeld met een Plasencia Year of The Ox sigaar, en zoals gezegd in het artikel is de mix perfect, de cranberry-peper kant van de sigaar mengt zich uitstekend met de kruidig-rood fruit kant. 

De conclusie was dat ik het lekker vond, dus heb ik een fles gereserveerd. Deze whisky wordt op het moment van schrijven verkocht voor ± 75 euro. Ik heb geen lijst van verkooppunten, maar ik weet dat u het vindt bij Maison Demiautte en Maison Baelen.


Commentaires