De Kelle Cigars (Nederlands)

De Kelle Cigars

Overijse

Het was tijdens een Aroma G-diner dat ik Christof De Volder ontmoette, omdat we aan dezelfde tafel zaten. Ik hield van zijn openhartigheid op sommige sigaren, hij deed me denken aan een sigarenclubvoorzitter die ook aan mijn zijde stond (voor wie twijfelt, ja, ik heb het over deze grote liefhebber van goed gemaakte sigaren en desserts). Het is naast hem die me aanraadde om Christof te bezoeken.

Een paar maanden later neem ik richting Overijse, niet om een artikel te schrijven, maar ik had daar een afspraak met Didier V. Houvenaghel voor een interview. Deze is bij Christof bekend omdat hij degene is die de Nicarao Petit Salomon heeft ontwikkeld op verzoek van Chris en Alain. 

Het tweede bezoek zal de juiste zijn, ik kan eindelijk in dit hol vertoeven heel speciaal voor een sigaar.  Inderdaad, ik vind mezelf in de oude boekwinkels van mijn jeugd met goed gevulde en goed geïndexeerde rekken en displays. Ze variëren van zeldzame kookboeken tot stripboeken voor volwassenen en romans die bijna niet te vinden zijn. Geheel rechts van de winkel staat een eersteklas inloophumidor. overijse


Ik zou zeggen dat Christof als kind in de boekwinkel is gevallen, maar dat zijn eerste passie sigaren zijn en dat hij uitstekend wordt ondersteund in het beheer van deze Cigars, Books & Comics van Nancy, zijn vrouw.overijse


Ik maak een rondleiding door de humidor, ook hier is het bedrijf goed gevestigd omdat ze Habanos Specialist en Puros de Nicaragua Ambassadeur zijn (de eerste in België, denk ik). Daarnaast zijn er een aantal nieuwigheden te vinden.De Kelle


Nancy legt me uit dat de schappen in feite panelen zijn die schuiven om me in staat te stellen meer sigaren achter te ontdekken.

Ik vind dit systeem slim : zo heb je een zeer grote keuze en hoef je minder ruimte nodig te hebben. overijse

Overijse


Ik kies een sigaar en we gaan naar de rokerslounge. Je hebt mijn lieve vrienden gelezen, deze winkel heeft een lounge waar je van je sigaar kunt genieten, en zelfs een goed drankje kunt nuttigen. Ik ga voor een Omer kiezen.overijse


Christof maakt van de gelegenheid gebruik om mij uit te leggen dat hij problemen heeft met enkele sigaren. Voor hem is er geen discussie mogelijk: een sigaar is visuele kwaliteit, smaakkwaliteit, handgemaakt en mooi geconstrueerd. Hij weet dat perfectie niet mogelijk is, maar hij waardeert wat er het dichtst bij komt. Terwijl ik naar hem luister en aantekeningen maak, merk ik dat ik me prettig op mijn gemak voel in deze gezellige lounge en na een paar minuten praat iedereen met elkaar. Nogmaals, ik heb het bewijs dat gemeenschapsproblemen politieke onzin zijn, omdat we allemaal de taalkundige inspanning leveren om elkaar perfect te begrijpen. Zo heb ik het over waakhonden met een Nederlandstalige motorrijder.

Maar je kunt je voorstellen dat in dit soort lounges de gesprekken veel draaien om sigaren.

Ik voel me zoveel als een vis in het water dat ik een tweede module ga zoeken in de inloophumidor, een biertje aanbeveel en de uren niet voorbij zie gaan.

Ik moet zeggen dat ik wat informatie heb om aan Christof te vragen, zoals het feit dat er Nicarao Petit Salomon in Duitsland is. Het antwoord is simpel: ja, je hebt gelijk, maar deze sigaar heeft niet dezelfde pensamenstelling als de onze.

Over intelligentie gesproken, het is tijd om verder te gaan met vragen. 

      1.  Hoe lang is uw huis al open en kunt u een korte geschiedenis geven?

In 1991 namen mijn ouders de zaak over van een kiosk in het centrum van Overijse, De Kelle. Het was eigenlijk een bron uit Overijse die de winkel zijn naam gaf. In 2002 hebben ze het aan mij verkocht en heb ik geleidelijk aan mijn eigen label opgebouwd door de collectie boeken en strips te ontwikkelen. In 2012, wanneer uitgevers en krantenwinkels een crisis doormaken vanwege de digitale wereld, zitten we in de lift dankzij onze specialisatie en onze voortdurende zoektocht naar zeldzame juweeltjes. Het was in dat jaar dat Nancy en ik besloten te verhuizen naar een grotere ruimte. Het was al een tijdje geleden dat de sigarenkant me belde, maar ik had het altijd uitgesteld vanwege het ruimtegebrek. De nieuwe ruimte zou me in staat stellen mijn droom te realiseren. Sindsdien wilde ik meer dan eens de boekhandel opgeven en me volledig aan sigaren wijden, maar telkens als ik door de erfenis van mijn ouders werd ingehaald, sluiten de krantenverkopers de een na de ander in de buurt en uit bezorgdheid om het welzijn van de klanten, kunnen we ze niet in de steek laten. 

      2.  Heb je plannen voor uitbreiding, ontwikkeling...?

Ja, in een tijdsbestek van 2-3 jaar wil ik de humidor vergroten, misschien ook wel om in andere kwaliteitsmerken te passen. Aan de andere kant willen we de rookruimte vriendelijk en open houden. Ik heb gemerkt dat mensen die er niet zouden moeten zijn zich niet goed voelen en er niet blijven, ik zou zeggen dat er een natuurlijke selectie is gemaakt en dat is goed.

      3.   Als je een KMO hebt, wil je vaak dat het bedrijf doorgaat als je met pensioen gaat; heb je wel eens nagedacht over de continuïteit van je bedrijf?

Goede vraag, want er is geen afstammeling, ik zal het moeten afstaan aan een vreemde, ik ben niet zozeer gehecht aan het merk De Kelle, maar ik wil het graag afstaan aan een gepassioneerd persoon, een kenner. Het is niet aan iedereen gegeven om sigaren te verkopen. Het is een Kunst die nooit ten nadele van de amateur mag worden gedaan.

 

      4.  Welke "plus" brengt u mee naar uw klantenkring? Waarom zou een sigarenliefhebber naar je civet gaan in plaats van naar een ander?

Ik zou zeggen in de eerste plaats voor de service van een gepassioneerde voor gepassioneerd, een service die voldoet aan de vraag en de wensen van mijn klanten, een term die ik niet al te veel waardeer.  Ik zou ze mijn proevers durven noemen omdat ik denk dat ik een andere relatie heb met iemand die een sigaar voor me komt kopen dan met iemand die voor een krant of een boek komt. Weet je, Patrick, en ik ga geen vrienden maken, ik verkoop sigaren om mijn klanten tevreden te stellen en niet om een reis te winnen met deze of gene leverancier. Ik zorg voor goede producten die mijn gehemelte behagen, maar mijn gehemelte is het eerste criterium. Ik zeg niet dat mijn smaken die van iedereen zijn, verre van dat, maar bij het geven van advies en bij het kiezen van mijn assortiment ben ik meer op mijn smaak dan op mijn portemonnee gericht. 

      5.  Wat is je favoriete sigaar?

Op dit moment vind ik de Ramon Allones, de Vive Le Roi en de PDR Maduro erg leuk.

 

Na het plaatsen van een bestelling, neem ik afscheid van mijn gastheren in de wetenschap dat ik terug zal komen. Bedankt Nancy en Christof voor jullie toewijding, sympathie en professionaliteit.

 

November 2020 Update

In 2016 vertelde Christof me dat hij plannen had voor de komende twee tot drie jaar, en hij heeft zijn dromen waargemaakt, want in het eerste kwartaal van 2020 stond er een gloednieuwe wandelende humidor op ons te wachten in Overijse.

Je hebt een gloednieuwe gelezen, hij en Nancy hebben niet alleen de oude uitgebreid, maar ook een gloednieuw systeem laten installeren.

Mijn eerste reactie was: Oh mijn God, ik ben in Ali Baba's grot...

Om hun doelen te bereiken moesten ze beslissingen nemen die niet altijd even gemakkelijk waren, lees je dat de erfenis van Christof's ouders aan hem kleeft. Dus hielden ze de boeken bij, maar offerden ze de stripboeken op en verminderden ze uiteindelijk de planken.Overijse


Als je in de humidor komt heb je aan de rechterkant van de planken met sigarenboxen. Deze bedekken bijna het hele raam van de humidor.De Kelle Overijse


En links hebben ze het schuifpaneelsysteem behouden, maar deze zijn veel hoger, ze moesten zelfs voor een ladder zorgen. 

Het moet gezegd dat er bij De Kelle Cigars een keuze is, zelfs sigaren die je nergens anders kunt vinden zoals bijvoorbeeld bij het merk Viking. En dat ze naast Habanos Specialist en Puros de Nicaragua Ambassadeur nu ook Dealer Davidoff zijn.De Kelle Overijse


Maar daar hielden ze niet op omdat er ruimte was waar vroeger de oude humidor stond, ze ontwikkelden wat ze Sterke Alcohol noemen, je vindt er gins, rums, whisky's... En wie weet vind je er de zeldzame parel om je te plezieren. Ik nam een fles Plantation Isle of Fiji rum die zeer gewaardeerd werd door mijn vrienden. 

Als je verandert, verander je, want een andere hoek trekt mijn aandacht, de Concept Store.De Kelle Overijse

De Kelle Overijse

U vindt er alle accessoires die nodig zijn voor een goede proeverij van uw sigaar: aansteker, sigarenknipper, Boveda-butler maar ook geurkaarsen, Berger-lamp... 

Tot slot is ook de rokerslounge opgeknapt en dat zal een nieuwe update vergen, die hopelijk snel zal plaatsvinden, want met deze pandemie hebben Nancy en Christof de toegang tot de lounge tijdelijk gesloten.

Als u nog steeds meer wilt weten over deze winkel die bovenaan mijn bezoeken blijft staan, nodig ik u uit om hun website te komen bekijken of zelfs om uw masker op te halen en naar de winkel te gaan...   


De Kelle Sigaren, Overijse

Open ma - vr: 06h00 - 19h00

             Sa : 06h00 - 18h00

Gesloten op zon- en feestdagen


Mijn indrukken: een beetje ver om er regelmatig door te brengen en het is jammer, maar als ik een middag heb om te doden

Commentaires