Accéder au contenu principal

Media Rueda (Nederlands)

Media Rueda

Société d'importation Media


Vandaag ga ik op pad om het nieuwste bedrijf te ontdekken dat premium sigaren in België importeert en verdeelt. Media Rueda. Media

Alvorens verder te gaan, laat me even de achtergrond schetsen: dit bedrijf bestaat uit 4 personen: Pieter De Windt, David Larou, Christof De Volder & Jan Schoevaerts. 

Op hun website omschrijven ze zichzelf als volgt: We zouden kunnen worden omschreven als een groep gelijkgestemde vrienden met een uitgesproken passie voor uitzonderlijke sigaren. Maar het gaat veel verder dan dat en ik zal proberen u over hen en hun projecten te vertellen, aangezien ik een afspraak heb met twee van de 4 partners. Joya de Nicaragua


Ik ga er rustig bij zitten, vergezeld van een Duvel en een zeer goede Cuatro Cinco van Joya de Nicaragua (het artikel over de tasting volgt binnenkort). 

Eerst en vooral vind ik hun filosofie, die zou kunnen klinken als een Mantra, al erg goed: Wij willen goede sigaren op de markt brengen die onbekend zijn bij de meerderheid van de sigarenliefhebbers, en die achter hun productie, de fabrikant, de fabriek, het bedrijf... een verhaal te vertellen hebben.

Van bij het begin legt Pieter uit: U zult begrepen hebben dat goede sigaren niet noodzakelijk betekenen dat ze iedereen zullen bevallen; maar dat ze goed gemaakt zijn, dat ze een aanvaardbare rijpingstijd hebben, een goede trek, ...

Dit gezegd zijnde, we proberen een gamma sigaren aan te bieden waarbij elke sigarenroker minstens 1 keer zijn gading zal vinden, en ik denk dat we daarin slagen.

 

Christof vervolgt: Ja, en ik denk dat we de verwijzing naar de vriendengroep van onze website moeten schrappen; in het leven zijn we natuurlijk vrienden, maar in onze business zijn we vooral zakenpartners die zich op de Belgische markt willen vestigen. Wij zijn hier niet om een show op te voeren; en wanneer er over een paar jaar een herstructurering komt, want die komt er (NDA: de staat zal steeds weer nieuwe normen opleggen, ze zijn al gepland tot 2024; u kunt zich niet voorstellen hoe duur die zijn voor importeurs), dan willen wij klaar zijn en nog steeds onze plaats opeisen.

Maar u moet begrijpen Ker, evenals uw lezers, dat wij niet proberen om onze partner-concurrenten te overschaduwen, maar wel om nieuwigheden, die tot nu toe niet op de Belgische markt beschikbaar waren, via het reguliere Belgische retailkanaal tot bij de consument-liefhebber te brengen. Of àl onze sigaren in hun favoriete winkel zullen beschikbaar zijn of niet, dat is een ander debat.

Zoals u weet, ben ik niet nieuw in de wereld van de sigaren en ik kan u vertellen dat er bij de komst van een nieuw importbedrijf, elke keer een moment van angst was bij de concurrenten over de impact van de nieuwkomer op hun verkoopcijfers.

Elke keer heeft het tegenovergestelde effect plaatsgevonden; de verkoop is in de hele markt gestimuleerd. (NDA: het is waar dat ik vaak een sigaarspeciaalzaak ben binnengestapt om een nieuw product of een nieuw merk te kopen, en naar buiten kwam met andere sigaren die ik al lang niet meer gerookt had, ook al waren mijn humidors al vol. Ik ben ervan overtuigd dat ik zonder dit nieuwe merk deze sigaren op dat moment niet zou hebben gekocht). 

Wat zegt u tegen de sigarenliefhebbers die u bekritiseren omdat u sigaren op de markt brengt met kitscherige ringen (sterk gekleurd, met doodshoofden, die lijken op een psychedelisch kunstwerk...)?

Pieter : Ik heb begrepen dat sommige amateurs het daarbij laten; men zou kunnen zeggen dat het misschien rokers van een andere generatie zijn. Ik begrijp het, ik  waardeer evenzeer sigaren met meer klassieke ringen, zoals een mooi merk-logo. Maar door de democratisering van sigaren, zal ook een ander publiek bereikt worden: jonger, of uit een ander milieu : motorrijders, rock fans, techno fans, … Wie weet  ...

Voor hen zal de schedel of het zwarte schaap met het witte kruis misschien zelfs een pluspunt zijn voor de sigaar. 

Maar Ker, is het belangrijkste niet om vooroordelen achterwege te laten en om de sigaar te laten spreken, te proeven en zijn eigen oordeel te vellen over de ervaringen en gevoelens die de sigaar heeft opgewekt tijdens de samen doorgebrachte tijd ? 

Een vraagje, misschien eerder aan jou gericht Christof: nog niet zo lang geleden heb je je humidor uitgebreid omdat je ruimte tekort kwam; en je vertelde me toen dat er te veel sigaren op de markt waren. En nu importeer je zelf nieuwe merken. Is dat geen contradictio in terminis? spreek je jezelf hier niet tegen ? Of ben je het eens met het standpunt van Jeremiah M. die tegen mij zei: “er zal altijd plaats zijn voor goede sigaren” ? 

Ik blijf erbij dat er te veel sigaren op de markt zijn en dat dit schadelijk en nefast kan zijn voor de handel, omdat veel van mijn collega's niet de mogelijkheid hebben om de muren te verleggen (NDA: of ze zouden hun peilen moeten richten op de one shots & unicorns en klantenbinding op te bouwen door goed advies, in plaats van te focussen op spaarprogamma’s en marges)

Ik blijf er desalniettemin absoluut van overtuigd dat er altijd plaats zal zijn voor goede sigaren. Laten we ons geen illusies maken, een winkelhouder is een raadgever, een gids in het kiezen van en begeleider om van sigaren te leren genieten, maar bovenal is hij ook een zakenman/zaakvoerder, en hij is er om zaken te doen.

Mijn collega's en ikzelf kunnen dus, volgens ons eigen kwaliteitsgevoel, de mening of de wens van onze klanten, niet langer blindelings volledige gamma’s in ons assortiment aanbieden waarvan we pertinent zeker zijn dat het 5 jaar zal duren voor de voorraad zal verkocht zijn. De economische situatie, zelfs vóór Covid, laat niet toe dat we grote hoeveelheden sigaren, lees slapend geld, aanhouden. Althans zo probeer ik mijn stock zo veel mogelijk te laten roteren. 

U heeft het terecht over oriëntatie of advies aan de klanten, maar ik vind dat de winkels soms een schrijnend gebrek hebben aan documentatie over wat zij verkopen, terwijl andere bedrijven heel wat materiaal ter beschikking stellen. Hoe gaan jullie dit met Media Rueda aanpakken ? 

Christof: je opmerking is interessant en ik kan het alleen maar met je eens zijn. Maar er zijn ook uitbaters en verkopers, die deze documentatie niet gebruiken. Wij hebben besloten datasheets van onze producten te maken, en die elektronisch naar onze partner-klanten te sturen. We merkten ook tijdens de lange lockdown, dat Zoom een geweldig hulpmiddel is geworden om mee te werken, en om contacten over de hele wereld te onderhouden. 

Pieter: Zoom is een tool die we willen gebruiken om onze verkopers iets extra's te geven. Zoals we al zeiden, we willen sigaren met een verhaal. Een man als James Brown heeft een verhaal te vertellen! Dus we zullen hem de kans geven om dat te doen. Het is voor ons ook belangrijk dat hij weet wie zijn sigaren in België verkoopt, dat is de laatste en belangrijkste schakel tussen hem, zijn producten en de amateurs. 

Jullie bestaan nu ± 3 maanden, hoeveel merken hebben jullie? Ik twijfel er niet aan dat u met uw ambitie en de liefde die u voor deze passie koestert, al voorraden hebt. 

Pieter : Laten we wat geheimen hebben. Maar ik kan u zeggen dat we natuurlijk plannen hebben. Zoals Christof eerder zo goed zei, we zijn hier voor een lange tijd. Zoals u hebt kunnen vaststellen, spreken onze leveranciers in hun persmap over Belux, wat ook onze bedoeling is, maar de toepassing van de Luxemburgse wetgeving, onder meer wat de deponering betreft, is zopas gewijzigd. Het zal dus iets langer duren dan verwacht. Ons hoofddoel is ons te vestigen met onze merken en de verkoop te stabiliseren. Wat de merken betreft, hebben we Black Label, Black Work Studio, Durbarton Tobacco & Trust en, misschien wel de bekendste, Joya de Nicaragua.Crowned Heads

En ik heb een primeur voor uw lezers: wij leggen de laatste hand aan de lancering van een nieuw merk dat zeer binnenkort beschikbaar zal zijn voor in de speciaalzaken: Crowned Heads.

 

Christof: Zoals u in uw blogs vermeldt, gaan de producenten met wie wij samenwerken tegen de stroom in om hun waarden, hun knowhow of gewoon de kwaliteit van een goed uitgevoerde opdracht te verdedigen. De fabrikanten van “crowned heads” worden in dezelfde mal gemaakt. Deze naam zal velen van u zeker niets zeggen, maar achter dit merk staan de voormalige CAO-people, zij verlieten (geniepig) het schip  omdat het niet meer overeenkwam met hun waarden. (NDA, meer info later in mijn artikel over een proeverij van het merk, maar hier is wat de eigenaars van Crowned Heads zeggen op hun website: Het was eind 2010, en mijn collega's en ik zaten midden in een tumultueuze periode van onzekerheid, overgang en verandering. Het bedrijf waar wij ons om bekommerden, CAO International, Inc. zat midden in een bedrijfsfusie tussen Swedish Match en ST Group (destijds het moederbedrijf van CAO). De fundamenten waarop de CAO was gebouwd - mensen, relaties, integriteit en loyaliteit - waren aan het verdwijnen. Het eindresultaat zou zijn dat veel van de mensen die wij als familie beschouwden, spoedig zonder werk zouden komen te zitten en dat CAO uit zijn woonplaats Nashville, TN, zou worden weggerukt en naar Richmond, VA zou worden overgeplaatst. Wanneer je zo'n 15 jaar van je levenswerk - je hart, je passie en je vreugde - tot een einde ziet komen, ben je vervuld van vele emoties. Het liedje "Four Kicks" sprak me echt aan.  Het was gevuld met woede, rebellie, vertrouwen en vastberadenheid. Het waren deze gevoelens die ons dreven om samen te komen en op te richten wat later "Crowned Heads, LLC" zou worden). De makers van dit merk zijn, zoals u zult zien, ook muziekfans. Zo veel sigaren verwijzen ernaar, zoals Headley Grange, de studio waar Led Zeppelin vaak albums opnam... 

Een laatste vraag, waarom Media Rueda ?

 

Christof : In het Spaans betekent Media Rueda half wiel. Het is de referentiewaarde voor een kabinet van 50 sigaren, terwijl een Rueda 100 sigaren is. Toen wij een naam moesten vinden voor het bedrijf, dachten wij dat een naam in het Spaans gemakkelijker zou zijn om contacten te leggen aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. 

Tot slot: ik wil Pieter en Christof bedanken voor de tijd die ze mij hebben besteed,

En in zekere zin ook om soelaas te brengen aan de frustratie van het niet kunnen beschikken over een aantal sigaren die naar me knipogen en die me aanspreken, op te lossen. Ik kan deze onderneming alleen maar alle succes toewensen. Want egoïstisch gezien, op deze manier zullen we steeds kunnen genieten van nieuwe goede sigaren op de markt.

Tenslotte : En dit vertegenwoordigt alleen mijn persoonlijke mening : maar om een gat te slaan in een toch al drukke wereld, in een wereld van afgunst en jaloezie, en waar sommigen alleen maar aan hun winstmarge denken, kan ik alleen maar “Respect” zeggen.
Commentaires

Posts les plus consultés de ce blog

Perla de Calvano Robusto Explications officielles de la société J. Cortès concernant son premier cigare roulé à la main : "Provenant du Nicaragua et plus particulièrement de la vallée d’Esteli, Perla de Calvano incarne la tradition, la qualité et le savoir-faire d’un terroir devenu spécialiste du cigare fait main. La vallée d’Esteli, capitale nicaraguayenne du cigare, profite d’une terre riche, d’un climat propice mais aussi et surtout du savoir-faire des producteurs cubains venus dans les années 60 avec leurs graines et leurs plantes de tabac. Pour la fabrication des cigares Perla de Calvano, seules les plus belles feuilles sont sélectionnées et cueillies à la main pour en faire un cigare d’exception. Les Perla de Calvano sont fabriqués à la main selon les méthodes traditionnelles maîtrisées à la perfection par des rouleurs de cigares expérimentés de la région d’Esteli. Le résultat est à la hauteur : un cigare unique aux arômes ronds et intenses qui évolue

Le Bouton d’Or

Le Bouton d’Or C’est chez Christophe P. (JPP Cigares) que j’ai rencontré ce grand barbu pour la première fois, de suite il m’a fait penser au film Le Dernier Trappeur, cet homme des bois dans le bon sens du terme, proche de la nature et dans le respect de celle-ci. C’est ainsi que j’ai appris que cet amateur de cigares et de whiskys était le propriétaire du restaurant Le Bouton d’Or. J’ai donc décidé de lui rendre une petite visite avec quelques amis. Nous y avons fait la connaissance de Florence, l’épouse et partenaire de Roch. Dans le restaurant c’est simple, Roch en cuisine et Florence en salle. Celui-ci est pourvu d’un assez grand parking, ce qui est intéressant vu le trafic et le peu de place sur la chaussée. Dans le restaurant c’est simple, Roch en cuisine et Florence en salle. Celui-ci est pourvu d’un assez grand parking, ce qui est intéressant vu le trafic et le peu de place sur la chaussée. La salle est cosy, avec son mélange de

The Black Label Morphine Vintage 2020 Lancero (Nederlands)

The Black Label Morphine Vintage 2020 Lancero Zoals ik in een ander artikel al zei, de oprichter van dit merk heeft een eigenzinnige geest. Dit moet het geval zijn om de naam Morphine te geven aan een van zijn gamma's, onnodig te zeggen dat het zowel in de Verenigde Staten als hier tot controverse heeft geleid. Maar laten we positief zijn, zeker als deze sigaar net zo goed aan mijn verwachtingen voldoet als de Last Rites.   Ik ben verbijsterd door de donkere kleur van de wikkel en door de ruwe en niet vette wikkel, alsof James Brown eens te meer zijn afstandelijkheid ten opzichte van de andere producenten wilde tonen.   Ik word onmiddellijk aangetrokken door de ring die mijn proeverij van de dag siert. Het intrigeert me, het lijkt veranderd te zijn.   Na wat onderzoek ontdekte ik dat deze vintage editie in feite de 7e editie van de reeks is en dat James de gelegenheid wilde markeren. Om te beginnen ontwierp hij nieuwe illustraties. We zitten niet meer in de doodskop met gek

CAO Amazon Basin Extra Añejo

CAO Amazon Basin Extra Añejo C’est en 2017 que la folle aventure STG en Amazonie a commencé avec la version CAO Amazon Basin. Pour ceux qui s’en souviennent, la Belgique a été ignorée un moment de ce lancement ; puis quelques privilégiés ou rapides en réaction ont pu en déguster quelques-uns, car la direction belge a récupéré des boites du marché américain. Depuis nous sommes dans le planning de distribution, mais vu le nombre limité de boites, elles sont uniquement disponibles dans les 28 magasins PartnerShip. Nous avons donc eu la chance de découvrir les versions suivantes : CAO Amazon Fumo em Corda, le CAO Amazon Anaconda et le CAO Orellana. Aujourd’hui c’est la toute nouvelle gamme que je vais avoir le plaisir de vous faire découvrir. Dans un premier temps, je ne vois pas de changements, puisqu’une partie de la tripe est toujours le tabac Bragança ; tabac que General Cigar Co. tire de la forêt amazonienne, qui est toujours récolté une fois tous les 3 ans et qui sort d’Ama

Cigares linéaires ou pas ?

Cigares linéaires ou pas ? Trois tiers contre le reste du monde Depuis un certain temps je vois une guéguerre sur les réseaux sociaux (principalement Facebook) ou même sur certains blogs. La phrase que je retrouve régulièrement est ce cigare est trop linéaire. Cela m’a fait penser à un échange avec Henke Kelner (Master Blender pour la Maison Davidoff), il disait ceci : le monde change, les hommes changent, il n’y a pas de raison que le fumeur ne change pas. Cela pour expliquer pourquoi il faisait des cigares de plus en plus linéaires. Mais que pensent les autres personnes travaillant dans le monde du cigare ? J’ai commencé par demander à Marc De Coen (Cubacigar Benelux) : Je pense que c’est une volonté de Habanos, la marque de fabrique de Cuba. Tu sais c’est Cubataba qui achète le tabac, qui l’apporte à la fabrique et qui dit si tel ou tel cigare va être confectionné et donc je pense qu’ils veulent vraiment garder ce qui fait leur réputation depuis des années c