PHILBO HOUSE OF TASTE CIGARS ET SPIRIT (Nederlands)

 

Philbo Cigars

Dit deel is in september 2020 gewijzigd
Het was tijdens een door Aroma G georganiseerde avond dat ik bij Alain en Chantal aan tafel zat. Ik moet zeggen dat de stroming snel en goed is gepasseerd. En dus was het niet meer dan normaal dat ik een paar maanden later naar hun civette ging om haar te bezoeken. philbo


Die dag, toen Chantal het druk had, was het de baas zelf die me ontving en me een presentatie van zijn kelder gaf.

Deze is vrij ruim en overzichtelijk met verschillende opbergvakken. Maar zoals veel goede civette, moet Alain keuzes maken uit de hoop nieuwe producten die op de markt komen. Na een tijdje te hebben gepraat en één of twee door Alain geadviseerde aankopen te hebben gedaan, zijn we teruggegaan naar de afdeling Bookstore. En het was voor een coffeeshop dat we het gesprek voortzetten.

Wat me meteen opviel aan deze perfect tweetalige man was zijn spontaniteit en enthousiasme. Hoewel hij ook zijn openhartigheid heeft, zal Alain toch proberen de juiste woorden te vinden om de mensen niet te beledigen. Ik denk dat ik kan zeggen dat ze deel uitmaken van de grote familie van amateurs, want ik ben geadviseerd en ontvangen alsof ik al meer dan 20 jaar klant ben.


Ik kan mijn lieve lezers alleen maar aanmoedigen om langs te komen bij Chantal en Alain, je zult daar uitstekend worden ontvangen en ze hebben ook kleine wonderen die je zouden moeten bevallen.

Ze zijn ook ambassadeurs voor Ground Control...

 

Alain speelde tot ons grote genoegen een vriendschappelijk spel met vragen en antwoorden.

 

      1.    Hoe lang is uw huis al open, en kunt u er een korte geschiedenis van geven?

Toen ik de winkel 25 jaar geleden overnam, waren het eigenlijk twee huizen, waarvan er één werd bewoond door de 30 m² grote winkel. Het was gespecialiseerd in de pers, stripverhalen, maar het diende ook als inruilplaats voor Astoria-punten, Soubry... (N.D.A.: in die tijd knipten we de punten op de verpakking van de producten uit en konden we ze inruilen voor albums over verschillende thema's, zoals geografie, grote schilders...). Ik vond de winkel niet erg aantrekkelijk of goed verlicht, dus besloot ik het andere huis over te nemen en er een winkel van 120 m² van te maken.

Beetje bij beetje heb ik ook de stippenkiosken opgegeven en de strips gereduceerd om me aan de pers te wijden.

Niet ver van mijn huis was er een kleine tabakswinkel, gerund door een heer die niet veel positieve relaties had met de andere winkeliers, en ik weet niet waarom, maar met mij ging het goed. Op een dag werd hij ziek en gaf me wat sigaren om te verkopen. Dat was het begin van een groot avontuur. Zoals veel van mijn collega's ben ik begonnen met Cortes, toen met Balmoral. Ik kwam toen in contact met Cubacigars, maar ik werd door hen afgewezen. Enige tijd later kwam een grote baas uit Cuba naar België en omdat de Spaanse gemeenschap in Vilvoorde belangrijk is, kwam hij natuurlijk bij mij terecht. Ik was een beetje Spaans aan het kletsen en dat opende de deuren voor Cubaanse sigaren voor mij.

Geen sigaren meer, dat betekent een kast, dan een tweede... Tot 2014, toen ik de ruimte aanpaste om een sigarenkelder te hebben (N.D.A. we kunnen zelfs zeggen dat die de naam waardig is).

 

      2.    Heb je plannen voor uitbreiding, ontwikkeling...?

 

Weet je Patrick, ik heb altijd projecten en ik luister naar adviezen zoals die van Jean-Pierre Petyt, maar uitbreiden zou een andere manier zijn om dingen weer te regelen, het veranderen van mijn ruimtereserves. Dus, ja, ik wil graag mijn kelder uitbreiden, maar eerst en vooral wil ik mijn vaste klanten behouden. Ik zie liever een klant die met een paar sigaren vertrekt en twee keer per maand of elke week komt dan een klant die elke 3 maanden komt omdat hij met een doos is vertrokken. Ik hou ook van de "ontdekkings" klant, waarmee ik bedoel, je weet wel, de klant die komt omdat hij wil roken, maar bovenal wil hij andere terroirs, andere sensaties ontdekken. Ik hou van het menselijk contact en ik hou van deze fantastische uitwisseling die we vinden in de wereld van de sigaren.

 

      3.    Als je een KMO hebt, wil je vaak dat het bedrijf doorgaat als je met pensioen gaat; heb je wel eens nagedacht over de continuïteit van je bedrijf?

 

Dat is een goede vraag die een moment van reflectie vereist. Ik denk dat het verlaten van de sigarenhandel, nee, zeker niet voor vele jaren. Nu verkoopt alles, en als er op een dag een kans zou ontstaan, zou ik er natuurlijk onder bepaalde voorwaarden over nadenken. Zo is er geen sprake van dat ik mijn klanten, van wie sommigen vrienden zijn geworden, in de steek laat, zodat ik mijn koper ten minste zes maanden zou begeleiden. Maar we zijn er nog niet, ik stel iedereen gerust, ik ga niet verhuizen.

 

  4.    Welke "plus" brengt u naar uw klanten? Waarom zou een sigarenliefhebber naar je civette gaan in plaats van naar een ander?

 

Bij ons is het nogal ontspannen, geen gedoe. Ik zou zeggen dat mijn klantenkring meer in de natuurlijke en coole stijl is dan in de verplichte pinguïnuitrusting. In feite aarzel ik niet om een koffie te drinken en een praatje te maken met een aantal van hen. Pas op, als ik zeg relaxen, kunnen we goed met elkaar opschieten, Chantal en ik zijn nogal manisch van netheid dus de amateur die komt en delicaat een sigaar palmt om zijn keuze te maken, het is oké voor mij, maar ik tolereer niet dat we alles gaan aanraken, dat we sigaren in alle richtingen aanraken. Je handen zijn schoon, Pat, maar je weet net zo goed als ik dat er altijd deeltjes overblijven. Als amateur zou je vast niet willen weten dat er 50 mensen de sigaar hebben gemalen die je net voor me hebt gekocht.

Mijn cliënteel wil er meestal achter komen. Ik heb niet veel klanten die met een vaste keuze komen, zij doen liever ontdekkingen, wat betekent dat ook ik een breed scala aan smaken moet hebben, zowel in mijn keuzes als in mijn kennis. En dit is een uitdaging die ik zeer op prijs stel.

N.D.A. Alain sprak er niet veel over, maar voor Nicarao-liefhebbers is hij toch een van de twee Belgische dealers van Nicarao Petit Salomon.  Alleen al daarvoor is zijn civette de omweg waard.

 

      5.    Wat is je favoriete sigaar?

 

Zoals ik al zei, ik heb een groot bereik en dan zal mijn waardering veranderen afhankelijk van veel dingen zoals de plaats, de tijd, het moment, de begeleiding... Laten we zeggen dat ik op dit moment een zwak heb voor de Mijn Vader Connecticut en Chantal voor het Amazon Basin uit CAO.


Update van 28 september 2020Philbo


Als ik terug ga naar Vilvoorde, 4 jaar later, herken ik de winkel niet meer. Het veranderde al van naam en Philbo Cigars werd PHILBO HOUSE OF TASTE CIGARS AND SPIRIT. Dan, Alain vertelde me in 2016 willen klantenbinding op te bouwen voor het begin van het project om de winkel uit te breiden en goed ik denk dat hij erin geslaagd in deze sinds de humidor is volledig getransformeerd.Philbo


Geen opslag meer door middel van dozen, het maakt nu plaats voor een opslag door middel van kleine kluisjes, het doet me denken aan de indeling van JPP Sigaren (ik begrijp beter waarom Alain me het advies van Jean-Pierre Petyt heeft verteld).Philbo


Deze nieuwe stijl verhindert niet dat sommige sigaren in de kijker worden gezet zoals de Arturo Fuente Opus X of dat er hier en daar wat doosjes zijn. Maar bovenal heeft dit Alain in staat gesteld om zijn assortiment aanzienlijk te vergroten, aangezien ze inmiddels zijn uitgegroeid tot ± 800 modules van verschillende merken. En desondanks zegt hij tegen mij: je weet toch dat ik, Ker, keuzes moet maken volgens de wensen van mijn klanten, want tot op de dag van vandaag is het voor mij onmogelijk om de hele markt te nemen.

In de tekst hieronder sprak Alain van het moeten verplaatsen van zijn reserves in geval van uitbreiding en goed het is gedaan aangezien nu in het verlengde van de humidor is een gezellige en aangenaam drukke ruimte.Philbo


Op de planken staan flessen van allerlei soorten alcohol, staan tot uw beschikking en zoals elke goede koopman kent Alain zijn koopwaar.

Ik vind in Alain een ondernemersgeest die het gevoel van ontwikkeling van zijn bedrijf heeft. Toen ik aankwam, werkte hij aan zijn gloednieuwe website. Een site voor online verkoop van alcohol en reserveringen in de sigarenwinkel. Omdat hij gelooft in zijn project, heeft hij bestudeerd wat hij wel of niet mag doen op het gebied van wetgeving, dus bij hem is er geen sprake van levering van sigaren, maar u kunt uw bestellingen online plaatsen en hij of Chantal zal ze graag opzij zetten en u hoeft ze alleen maar op te komen halen.

Het is voor een café en onder vier ogen dat we de discussie voortzetten ondanks het feit dat de baas zijn winkel in de gaten houdt. Zoals overal hebben klanten hun voorkeur en sommigen doen liever zaken met Alain dan met Vanessa, de verkoopster die de bazen perfect bijstaat...Philbo


Hij maakte van de gelegenheid gebruik om me te vertellen over de twee merken cigarillo's die ze distribueren en die het uithangbord van zijn winkel dragen.

Ik leg hem uit dat soms met de korte broek, als de module te groot is, mijn keel jeukt en dat dit me verhindert om ten volle te genieten van mijn rookmoment. Soms ga ik niet eens helemaal.

Hij raadt me dan aan om mijn korte broekvullers in mijn humidors te doen...

Ik heb sindsdien de test gedaan, en cigarillo's zijn geuriger en minder agressief op de keel. Bedankt voor het advies.

Ik neem afscheid van PHILBO HOUSE OF TASTE, nadat ik mijn kleine bestelling heb betaald, omdat ze een Vintage lijst hebben die alleen al de omweg waard is.

 

Philbo Cigars Vilvoorde, J.B. Nowélei 52, 1800 Vilvoorde is geopend van maandag tot en met vrijdag van 07-18 uur en zaterdag 07-16 uur.

Ik nodig je uit om hun Facebook-pagina of hun site te volgen 
Commentaires